Акција „Минут је до 12” за промоцију и прикупљање крви, тромбоцита и матичних ћелија у Земуну

Нема коментара Share:

12.10.2021.
Удружење пацијената „Леука”, у сарадњи са Службом за трансфузиологију KБЦ „Земун”, а под покровитељством Градске општине Земун, организује акцију „Минут је до 12” ради промоције и прикупљања крви, тромбоцита и матичних ћелија. 

Како је саопштено, догађај ће почети у среду, 13. октобра, у 11.59 часова (симболичних минут до 12), у галерији Kанцеларије за младе Општине Земун отварањем изложбе Kатарине Станојловић, студенткиње графичког дизајна. Радови су настали у болничкој соби, тачније у изолационом блоку клиничког центра у време док је ауторка чекала на трансплантацију матичних ћелија. Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу од 13. до 16. октобра, од 8 до 15.30 часова, и да се додатно информишу на тему добровољног давалаштва, матичних ћелија и тромбоцита.

Ове године Удружење пацијената „Леука” организовало је сличне акције у више градова, а ово је четврта по реду у земљи и једина акција у Београду у склопу пројекта „Солидарност је у крви” коју је подржала Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са USAID-ом и Балканским фондом за демократију.

Пандемија вируса ковида-19 неповољно је утицала на добровољно давалаштво крви и крвних компоненти. Јединице крви су на резервама у свим болничким центрима. Земунска болница је отворила Одељење за хематологију и врши пријем онколошких пацијената. За оболеле од леукемије, као и за нека друга обољења неопходни су тромбоцити. Они су саставни део лечења током хемиотерапија и трансплантације коштане сржи. Да би оболели уопште могли да започну лечење КБЦ „Земун”, потребни су даваоци тромбоцита. 

Трансплантација матичним ћелијама је једини начин да се продужи живот за људе оболеле од акутних леукемија, апластичне анемије, мултипле мијелома и многих других обољења. Национални регистар тренутно има око девет хиљада давалаца уписаних у регистар. На нивоу наше земље тај број је исувише мали. Неопходно је да их има минимум десет пута више. 

У суботу, 16. октобра, на истој адреси особље из Службе за трансфузију КБЦ „Земун” радиће на прикупљању крви, упису у национални регистар матичних ћелија и проширењу базе давалаца тромбоцита за ову здравствену установу. Позивају се грађани, а првентвено становници Земуна да се одазову овом апелу. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Без системских поремећаја у производном и дистрибутивном сектору „Београдских електрана”

Следећа вест

План линија и изградње метроа урадили компетентни стручњаци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *