Радојичић: Децу са тешким болестима треба хитно вакцинисати према препорукама лекара

Нема коментара Share:

16.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је, гостујући у емисји „Усијање” на ТВ Курир, да је вакцинација деце значајно питање које захтева дискусију, те да је ово актуелна тема у целом свету. 

– Вакцинација деце и одраслих је питање које захтева озбиљне разговоре. Нисмо задовољни одзивом одраслих грађана на вакцинацију, а тренутно је вакцинисано скоро 60 посто становништва. Ови проценти утичу на свест родитеља који одлучују да ли ће њихова деца бити вакцинисана. Морамо стално и стручно да разговарамо о овој теми како бисмо допринели већем проценту вакцинисане деце – рекао је градоначелник. 

Градоначелник је нагласио да нема дилему да ли је вакцинација деце.

– Посебно се, према препорукама лекара, одмах морају вакцинисати деца са тешким болестима. У свету су рађене клиничке студије. Гледао сам низ анализа које су рађене у Америци, где је ситуација међу лекарима много боља него код нас, а јасан је закључак да су вакцине безбедне и за децу – објаснио је Радојичић. 

Градоначелник је нагласио да су медицина и фармакологија засноване на клиничким студијама, а то значи да сваки лек мора да прође кроз одређене фазе и подфазе клиничких испитивања.

– Из клиничких студија следе закључци да ли постоје одређена нежељена дејства. Сматрам да нема разлога да се у 21. веку не верује у медицину, с обзиром на то колико доприноси лечењу и спашавању живота – рекао је први човек престонице.

Радојичић је истакао да је систем лечења заснован на повeрењу у лекара.

– Лекари би требало да лечење и поверење код пацијената граде на научним знањима, а додао бих да су невакцинисани лекари већином управо они који не прате стручну литературу и не читају. Добар лекар мора месечно прочитати бар десет одсто стручне литературе која се тренутно објављује у његовој области – објаснио је градоначелник.

Градоначелник Београда је истакао да је опсежна анкета у Америци показала да 75 одсто лекара који се баве вакцинацијом сматра да ће у скоријој будућности вакцинација против вируса корона бити обавезна.

Говорећи о обавезној вакцинацији одређених група људи, градоначелник је истакао да су у ситуацијама принуде грађана на вакцинацију могући и контраефекти, сматрајући да принуда изазива супротне реакције од жељених.

Градоначелник је још једном подсетио да борба против вируса корона обухвата ношење маски, прање руку, социјалну дистанцу и вакцинацију, те да вирус нећемо победити придржавањем само једне од ових мера, а свакако најважнија мера јесте управо вакцинација.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић најавио наставак едукације младих о значају вакцинације

Следећа вест

Весић: Београд ће поштовати одлуке Кризног штаба – важно да ради привреда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *