Радојичић: После 50 година реконструишемо Капију Карла VI на Калемегдану

Нема коментара Share:

18.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да ће Капија Карла VI на Калемегдану бити ускоро обновљена, те да је већ расписана јавна набавка за ову реконструкцију. Вредност радова ће износити 26,5 милиона динара.

Градоначелник је за телевизију Еуроњуз истакао да је ова капија изграђена на самом почетку аустријске владавине, између 1718. и 1720. године, и симбол је времена када су учвршћиване границе између Истока и Запада.

– Капија Карла VI има велику историјску вредност за нас. За време немачке окупације током 1942. и 1943. године, већи део околне фортификације је уништен. За време уклањања рушевина и преуређења тог простора капија је темељно обновљена, али је, нажалост, током савезничког бомбардовања 1944. поново значајно оштећена, те је у таквом стању остала наредне две деценије. Последњи пут радови на овој капији су спроведени 70-их година прошлог века. Осим ове реконструкције, планирамо још радова на Калемегдану, у оквиру Београдске тврђаве. Од 2018. године до сада уложили смо скоро 320 милиона динара у реконструкцију различитих делова Калемегдана – рекао је први човек Београда.

Како је градоначелник нагласио, завршен је и тендер за реконструкцију Зиндан капије, а вредност радова износи 120 милиона динара.

– У наредном периоду планирамо да реконструишемо и Видин капију, а вредност тих радова износиће преко 140 милиона динара. До сада смо уредили паркове, пешачке стазе, три моста, потпорне зидове, а планирамо да решимо и питање комплетног видео-надзора у вредности близу 50 милиона динара – закључио је градoначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Изложба „Стрип са темом из Другог светског рата” на Тргу републике

Следећа вест

Отворена изложба „50 од 50 – Балкански архитектонски бијенале”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *