Стручна обука радника Центра за социјални рад о трговини људима

Нема коментара Share:

18.10.2021.
Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас обуци стручних радника Градског центра за социјални рад по питању трговине људима, која је одржана у централи ове установе у Руској улици. 

Секретарка је подсетила да је данас 18. октобар, Европски дан против трговине људима, а догађају су присуствовале и директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић, као и директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић. 

– Обука која је данас организована намењена је стручним лицима Центра за социјални рад, како би се повећали њихови капацитети и вештине у раду са жртвама трговине људима. Такође, требало би да им обука помогне у препознавању свих облика експлоатације и трговине људима. Град Београд даје континуирану подршку у борби против овог облика криминала, уз залагање за нулту толеранцију када је било који облик насиља у питању, било да су у питању деца, одрасли или старији. Нажалост, током прошле године на територији Београда идентификовано је 17 жртава трговине људима – десеторо деце и седам одраслих – рекла је Наташа Станисављевић. 

Она је додала да је због тога веома важно да свако од нас да допринос овој борби и апеловала да сваки случај евентуалне експлоатације или трговине људима буде пријављен Министарству унутрашњих послова. 

– Један позив неком може буквално да спаси живот. Стручни радници Центра за социјални рад након пријаве излазе на терен и предузимају мере из своје надлежности. Такође, професионалци из Центра за заштиту жртава трговине људима помажу жртвама да превазиђу ситуацију у којој су се нашли. Град Београд ће у наредном периоду наставити да предузима мере и активности у циљу континуиране борбе против свих облика трговине људима, уз апел да се посебна пажња обрати на децу и све облике насиља, злостављања, занемаривања и искоришћавања најмлађих. Важно је да се обрати пажња и на радну експлоатацију деце, просјачење и ране бракове, јер су све то потенцијални облици трговине људима – истакла је Наташа Станисављевић. 

Директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић је рекла да је једини могући одговор друштва и државе организована борба против овог вида криминала. 

– Стална едукација стручних радника, алармирање јавности путем медија и умрежавање свих институција, од локалног до међународног нивоа, представља једини могући одговор у овој борби. Деца су највише погођена јер се користе у разним видовима експлоатације, попут бесплатне радне снаге или просјачења, а морамо да будемо свесни да жртва ипак може да буде било ко – рекла је Зорица Павловић. 

Александра Љубојевић је истакла да Центар за заштиту жртава трговине људима представља централну установу у систему подршке жртвама, као и да пружа подршку кроз директни рад, рад на превенцији и унапређењу заштите. 

– Прошла година је била изузетно тешка, што се огледа у броју идентификованих жртава, којих је у Србији било 57, што је око 40 више у односу на 2019. годину. Тренд се ове године повећава и за девет месеци имамо идентификоване 34 жртве. У току године просечно имамо од 150 до 200 пријављених случајева потенцијалних жртава трговине људима. То значи да практично на свака два дана неко у Србији обавести Центар за заштиту жртава трговине људима да сумња на случај трговине људима – рекла је Александра Љубојевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Сузбијање крпеља са земље

Следећа вест

„Изађи ми на теглу” – традиција коју треба да негујемо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *