Весић: Град решава проблеме слепих и слабовидих особа у јавном превозу

Нема коментара Share:

19.10.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић састао се данас у Старом двору са представницима удружења слепих и слабовидих особа, а како је тема била градски превоз, у разговору су учествовали и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, ресорна секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, те представници ГСП-а, синдиката овог предузећа и компаније „Кенткарт”. Весић је подсетио да му је на проблеме у коришћењу јавног превоза указано прошле недеље када је обележаван Дан белог штапа, због чега је и инициран овај састанак.

– Ово је била прилика да се директно од слепих и слабовидих особа чује са каквим се проблемима суочавају и да се разговара о томе шта краткорочно може да се уради како би им јавни превоз био доступнији, а шта на средње и дуже стазе. Оно што одмах можемо да урадимо јесте то да се да налог Секретаријату за саобраћај да поново стави у функцију све звучне раскрснице јер су, нажалост, многе од њих искључене због притужби грађана који живе у околини, а који би могли да имају разумевања. Друго, „Кенткарт” ће добити задатак да стави у функцију све валидаторе како би се на свакој станици чуо звучни сигнал и како би слепе и слабовиде особе знале која је тренутна и следећа станица – навео је Весић.

Он је прецизирао да су се представници овог удружења похвално изразили према већини возача јер често помажу, али је договорено да се направи и својеврсна едукација возача о сензибилности према овим особама како би се разумеле њихове потребе. Посебно је указано на станицу „Зелени венац”, где је велика фреквенција аутобуса, с планом да се звучним сигналом објављује када који аутобус долази, на чему ће се радити у наредном периоду.

– Београд је са „Телекомом” потписао уговор о „смарт ситију”, а један од сервиса биће и онај за помоћ особама са инвалидитетом у јавном превозу. Они ће учествовати у креирању тог сервиса, а план је да се направи мобилна апликација прилагођена особама са инвалидитетом да би добијали информације како најкраће да се крећу кроз град, који јавни превоз да користе и слично. Ова апликација омогућила би и да се особе са инвалидитетом пријаве да се налазе у возилу и на којој станици силазе, о чему би био обавештен возач, или да се пријаве да се налазе на одређеној станици и да треба да користе одређену линију превоза. Надам се да ће та апликација бити пуштена у рад најдуже у наредних шест месеци – рекао је Весић.

Подсетио је да су процене такве да око десет одсто суграђана има неку врсту инвалидитета, те да је веома важно да се о томе разговара.

– Морамо да покажемо сензибилност према особама са инвалидитетом и да учинимо све да они буду једнаки чланови друштва. Мислим да смо направили велики помак и да ћемо показати да је наш град заиста без баријера – закључио је Весић.

Наташа Станисављевић казала је да је реч о наставку сарадње који секретаријат има са удружењима слепих и слабовидих лица.

– Основни циљ јесте даље унапређење њиховог положаја. Због тога је договорена провера све звучне сигнализације на јавним саобраћајницама и раскрсницама, као и звучне најаве у аутобусима. Оно што ће се решавати посредством „смарт ситија” јесте најава возила јавног превоза на стајалиштима – рекла је Наташа Станисављевић.

Ово је још један пример начина решавања проблема, приликом разговора са суграђанима, навела је она, и подсетила да према проценама у Београду има између три и три и по хиљаде слепих и слабовидих лица.

Председник Удружења слепих „Гледамо срцем” Бобан Величковић је разговор оценио као конструктиван и казао да је изузетно задовољан како је састанак протекао. Он је изјавио да разуме да се проблеми не могу решити „чаробним штапићем” у дану, али да је веома важно да су наишли на разумевање, те да ће се неке ствари одмах учинити, а неке су дугорочније. Најављен је поновни састанак за око месец дана како би се видело шта је следећи корак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Београдске електране” у борби за чистији ваздух и смањење загађења

Следећа вест

Усвојене иницијативе да се постави спомен-плоча Милени Дравић и Драгану Николићу и именује улица по Марку Марковићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *