Изложба „Стрип са темом из Другог светског рата” на Тргу републике

Нема коментара Share:

19.10.2021.
Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић обишао је данас изложбу „Стрип са темом из Другог светског рата”, која ће у оквиру програма манифестације „Дани слободе” до 1. новембра бити постављена на Тргу републике.

Младеновић је рекао да „Дани слободе” почињу занимљивом изложбом, до сада невиђеном у главном граду, а која враћа у прошле дане и указује на снагу стрипа.

– Стрип је културолошки феномен и медиј који је након ослобођења 1944. године био један од првих начина комуникације нових власти са грађанима, односно људима који су пре тога живели у заробљеништву, а потом били ослобођени. Занимљиво је то да је један од првих партизанских стрипова цртан у Америци, као и четнички стрипови – истакао је Младеновић и подсетио да је у ослобођеном Београду први стрип рађен по сценарију Бранка Ћопића.

„Дане слободе” обележавамо и на овакав начин јер, како је додао, није све била само борба и страдање већ је постојао и елемент комуникације која се водила преко стрипа.

– Сви програми приређени су како би се на прави начин обележила два веома важна датума у историји нашег главног града, дан када је ослобођен Београд у Првом светском рату – 1. новембар, као и дан када је Београд ослобођен у Другом светском рату – 20. октобар. Циљ је да се сетимо људи који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободном Београду – нагласио је Младеновић.

Позвао је Београђане да погледају изложбу Слободана Ивкова, да се врате у прошлост и присете старих стрипова, те да уживају у остатку програма који је припремљен у оквиру обележавања „Дана слободе”.

Аутор изложбе Слободан Ивков рекао је да је на 33 паноа представљена ретроспектива, односно пресек онога што се на тему партизанског стрипа и револуционарне борбе радило у периоду од 1944. до 1984. године.

– Куриозитет је то што су нам партизанске стрипове цртали Американци и у високом тиражу их за време окупације објавили у часопису „Лајф”. Нажалост, ми још увек не умемо да на прави начин искористимо комуникацију са најширом публиком преко њеног језика, стрипом, карикатуром – рекао је Ивков.

Догађају је присуствовао и директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почиње 37. Београдски џез фестивал

Следећа вест

Радојичић: После 50 година реконструишемо Капију Карла VI на Калемегдану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *