Весић предводио меморијални дефиле „Победа слободе”

Нема коментара Share:

20.10.2021.
Поводом ослобођења Београда у Другом светском рату, заменик градоначелника Горан Весић предводио је меморијални дефиле „Победа слободе” од хотела „Москва” до Палате Албанија.

Истакао је да данас са поносом славимо нашу победу и сећамо свих настрадалих за слободу Београда.

– Београд с поносом слави 77. годишњицу ослобођења у Другом светском рату. Тог 20. октобра 1944. године завијорила се застава слободе на Палати Албанија, чиме је означен крај фашистичке окупације Београда која је трајала 1.287 дана – подсетио је Весић.

Током ослобађања престонице погинуло је око 4.000 припадника Народноослободилачке војске и око 1.000 припадника Црвене армије, док их је око 3.000 рањено, прецизирао је заменик градоначелника.

– Немци су до последњег тренутка бранили Београд јер су покушавали да спасу своју војску која се налазила на југу Балкана. Због тога се данас с пијететом и поносом сећамо жртава, те свима који данас живе у слободном Београду шаљемо поруку да је наша слобода крвљу плаћена и да је љубоморно чувамо – навео је Весић.

Подсетио је да се 20. октобар последњих седам година слави на начин који су његови ослободиоци заслужили.

– Поносан сам што је данас у свим београдским школама прочитан проглас о важности 20. октобра 1944. године, али и што смо Дан ослобођења Београда у Другом и Првом светском рату спојили низом дешавања кроз манифестацију „Дани слободе” – закључио је Весић.

Догађају су присуствовали члан Градског већа Слободан Шолевић, секретар за културу Града Београда Иван Карл, директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић, припадници Војске Србије, ветерани из Другог светског рата и бројни Београђани.

На Тргу републике је у наставку свечаности одржан концерт Леонтине Вукомановић и пријатеља „Наше приредбе”, док ће од 15 сати бити приређен концерт „Други век опере у Београду” у извођењу хора, солиста и оркестра Београдске опере и уз диригентску палицу Дејана Савића.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Блок 44”

Следећа вест

Положен венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *