Весић: Проглас Града Београда јутрос прочитан у београдским школама

Нема коментара Share:

20.10.2021.
На данашњи дан пре 77 година наш Београд ослобођен је после 1.287 дана фашистичке окупације. Београд поносно слави своју слободу. Јутрос је у свим београдским основним школама деци прочитан Проглас Града Београда поводом Дана ослобођења Београда, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

– Поносан сам јер славимо своју историју и нашу антифашистичку борбу. До 2013. године то је нажалост било забрањено у нашем граду – истакао је Весић.

У тексту прогласа се наводи да су на данашњи дан, пре 77 година, 20. октобра 1944. године, херојска партизанска војска и совјетска Црвена армија ослободиле наш град, после 1.287 дана фашистичке окупације. Београд је окупиран у априлу 1941. године пошто су фашисти сурово бомбардовали наш град, уништили десетине хиљада кућа и зграда и убили хиљаде људи и деце.

Ослободиоцима Београда командовао је генерал-лајтнант и народни херој Пеко Дапчевић. Данас један булевар у нашем граду носи име по овом хероју. Борбе за Београд биле су толико крваве да је за само једну кућу или неку од предратних зграда гинуло десетине партизанских и совјетских војника. А ослобађала се кућа по кућа, улица по улица, јер се окупатор дуго спремао за опсаду борећи се до последњег човека.

Окупатор се за Београд није борио зато што је волео нашу престоницу него зато што је наш град највећи и најважнији град овог дела Европе. Фашисти су знали да ће, уколико изгубе Београд, савезничка војска освојити њихову престоницу Берлин.

Хиљаде партизанских и совјетских бораца изгубило је животе током девет дана борби у „Операцији Београд”. То су били младићи и девојке који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Они су сахрањени на Гробљу ослободилаца Београда, где ћемо и данас положити цвеће у њихову част, поштујући жртву коју су поднели, наводи се у прогласу који је прочитан ученицима.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град наставља да пружа нoвчaну пoмoћ рoдитeљимa трojки, чeтвoрки, пeтoрки, шeстoрки и дуплих близaнaцa

Следећа вест

Никодијевић: Славна историја Београда и 20. октобар никада неће бити заборављени

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *