Положен венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали

Нема коментара Share:

20.10.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је данас венце на Споменик совјетских ратних ветерана поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Он је подсетио да је прошло 77 година од ослобођења Београда у Другом светском рату те да Београд одаје пошту и сећа се свих оних који су дали живот да данас живимо у слободном граду.

– Ово је један од најважнијих датума у новијој историји нашег главног града. На овом месту на Авали страдали су у авионској несрећи маршал Бирјузов, генерал Жданов и делегација Совјетског Савеза која је директно учествовала у акцијама и борбама ослобађања Београда. Све године на овом месту полажемо венце сећајући се људи који су дали свој живот у трагичној несрећи, али и оних који су дали допринос да Београд буде слободан – рекао је Младеновић.

Он је истакао да се у оквиру манифестације „Дани слободе”, која траје од 18. октобра до 1. новембра, везују два важна датума.

– Један је поменути дан ослобођења Београда у Другом светском рату и 1. новембар као дан ослобођења Београда у Првом светском рату. Позивам Београђане да учествују у концертима, приредбама, филмским пројекцијама и другим манифестацијама које ће на прави начин подсетити на важност сећања и обележавања овако значајних датума нашег главног града. Данас су и деца у школама имала прилику да у оквиру наставе добију информацију зашто је 20. октобар важан. Радимо на томе да сви знају важне датуме за наш град, као и да на прави начин ови важни датуми буду обележени у нашем главном граду – закључио је Младеновић.

Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Министарства одбране, Војске Србије, представници амбасаде Русије, Белорусије, Азербејџана и Казахстана, представници СУБНОР-а и борачких организација.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић предводио меморијални дефиле „Победа слободе”

Следећа вест

Наставак акције садње дрвећа на Савском венцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *