Радојичић: Шта год да радимо у Београду, морамо мислити о животној средини и здрављу грађана

Нема коментара Share:

21.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је гостујући у емисији Телемастер на ТВ Хепи изјавио да је епидемиолошка ситуација поново забрињавајућа.

– Највише нас забрињавају теже клиничке слике код деце него што је то било раније. Решење је, пре свега, вакцинација одраслих, али и деце према медицинским нормама које су прописане у свету. Потребно је подићи свест о значају вакцинације јер проценат од шездесет одсто вакцинисаних, којем се ближимо у Београду, није довољан – рекао је градоначелник Радојичић за ТВ Хепи.

Градоначелник се у емисији осврнуо и на питање чистог ваздуха и екологије које је, као је оценио, централно питање не само Београда већ скоро свих великих градова у свету. Сви велики пројекти имају у себи елементе који се тичу животне средине и бриге о њој, оценио је градоначелник.

– Педесет одсто становништва глобално живи у великим градовима, а предвиђа се да ће се за десетак, петнаестак година тај проценат попети на 75 одсто. Све оно што се тиче мобилности и унапређења саобраћаја на директан или индиректан начин тиче се чистоће ваздуха. Примера ради, чак 50 одсто тема које се односе на изградњу метроа обухватају заштиту животне средине, јер ће се смањити употреба аутомобила и аутобуса. Слично томе, тај утицај се огледа и у планираној даљој куповини аутобуса који су на гас или електрични, затим у изградњи топлодалековода Обреновац – Нови Београд, ширењу мреже гасовода – рекао је Радојичић, наводећи пример да је у главном граду угашено чак 1.300 котларница на мазут или угаљ.

Градоначелник је подсетио и на стратегију десетогодишњег развоја Београда, урађену са Европском банком за обнову и развој, са пројекцијом да је више од пет милијарди евра потребно уложити у сегменте ове области. Такође, усвојена је и Стратегија унапређења квалитета ваздуха, а оба документа прецизирају кораке и планове на годишњем нивоу.

– Шта год да радимо у Београду, морамо мислити о животној средини и давати допринос њеном унапређењу –  поручио је градоначелник.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Трудим се да не изгубим осећај непосредности и доступности грађанима

Следећа вест

„Са„Зеленило – Београд” сутра обележава 92 године од оснивањајам књига“ у Заводу за заштиту споменика културе града Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *