„Са„Зеленило – Београд” сутра обележава 92 године од оснивањајам књига“ у Заводу за заштиту споменика културе града Београда

Нема коментара Share:

21.10.2021.
У години за нама „Зеленило – Београд” је санирало или изградило 30 дечјих игралишта, шест теретана за вежбање на отвореном, осам спортских терена и уредило пет скверова или платоа, а обновљене су и стазе и степеништа на више локација у граду, саопштавају из овог градског предузећа које сутра слави 92 године постојања.

Највише разлога за радост имају наши најмлађи суграђани. Нова, модерна и безбедна игралишта изграђена су широм Београда, а може се рећи да је на свакој градској општини уређено више површина за игру, рекреацију или одмор.

У периоду од прошлог рођендана „Зеленила – Београд” је путем редовног програма одржавања засађено на јавним површинама близу 5.000 стабала и још готово 950 донаторских садница, кажу у „Зеленилу”.

Како би се очувала постојећа стабла, набављена је нова машина за пресађивање која ће омогућити да се стабла која се налазе на траси инфраструктурних радова сачувају и преместе на другу локацију. „Зеленило – Београд” је садњом цвећа оплеменило многе градске зелене површине. У цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина засађено је око 1.000.000 комада сезонског цвећа.

Разделне траке у Цвијићевој, Улици Милентија Поповића, Јурија Гагарина и у Булевару Михајла Пупина су уређене, заштићене и оплемењене новом вегетацијом. Најобимнији посао у делатности предузећа, кошење травнатих површина, и ове сезоне обухватио је готово 2.000 хектара и обављан је уз сву неопходну мeхaнизaциjу – мултифункционална возилa, тримере, косачице и зглобне тракторе.

У складу са принципима одрживог развоја, у биобази предузећа годишње се произведе око 1.500 кубних метара компоста и око 1.000 кубних метара малча који се враћају на зелене површине као користан производ. На овај начин врши се ефикасна, квалитетна и еколошки чиста обрада био-отпада са зелених површина.

Награђивање оних који су на најлепши начин уредили своје баште и терасе, школска дворишта, вртиће, пословне и угоститељске објекте настављено је ове године, те је тако по осамнаести пут одржана традиционална „Акција за зеленији Београд”, саопштавају из „Зеленила”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

25.10.2021.
Услед отказивања овогодишњег Београдског сајма књига Завод за заштиту споменика културе града Београда ће уместо на Београдском сајму понудити своја издања у Свечаној сали Завода. У току целе недеље, od 25. до 29. октобра, организована је продаја публикација Завода са уобичајеним сајамским попустом од 50 одсто, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

У оквиру своје основне делатности Завод за заштиту споменика културе је посвећен презентацији и популаризацији културно–историјског наслеђа Београда, кроз издавање монографија, часописа и каталога, организовање конференција и изложби, сарадњу са медијима, културним центрима, институтима, школама и факултетима. Природа делатности Завода условљава сталну сарадњу са бројним институцијама и организацијама из различитих области, као и појединцима. Континуитет деловања кроз различите друштвене епохе, сведочи о напорима више генерација стручњака у остваривању мисије заштите непокретних културних добара на подручју Београда. У оквиру издавачке делатности Завода до данас је објављен велики број наслова и периодичних издања.

Из Завода подсећају заинтересоване на каталоге непокретних културних добара у форми водича, едиције која је покренута у Заводу 2008. године.  До данас је у каталозима објављено 130 прича о културним добрима. Такође, Завод издаје и часопис завидног реномеа „Наслеђе“ који има категорију М51 – врхунски часопис националног значаја, а чији је 22. број управо у припреми. Такође, ова установа је издала и бројна и разноврсна монографска издања, каталоге изложби које су приредили стручни сарадници Завода, као и зборнике научно-стручних конференција у организацији Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Шта год да радимо у Београду, морамо мислити о животној средини и здрављу грађана

Следећа вест

Весић: Потписан уговор за куповину сто нових зглобних аутобуса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *