Весић: У понедељак о ребалансу буџета, именовању улица, новој фондацији за децу и младе Београда

Нема коментара Share:

22.10.2021.
На седници Скупштине Града Београда, заказаној за понедељак, 25. октобар, расправљаће се о ребалансу градског буџета, именовању улица, као и оснивању Фондације за децу и младе Београда за помоћ породицама које немају довољно средстава да издржавају своју децу.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је најважнија одлука о којој ће се расправљати ребаланс градског буџета који се, истакао је, ради зато што има више прихода у буџету.

– Наш буџет ће бити увећан за око пет одсто у односу на последњи ребаланс – нагласио је Весић.

Он је додао да то значи да ће буџет износити преко 150 милијарди динара, прецизније 1.282.262.236 евра што је, истиче, највећи буџет у историји Београда.

– Ово показује да су наше финансије стабилне и да коначно можемо да развијамо град и радимо оно што се деценијама уназад није радило – рекао је Весић.

Он је истакао да је буџет Града увећан за око 6,7 милијарди динара, док је буџет градских општина повећан за око 640 милиона динара.

Појаснио је да је у овом ребалансу обезбеђено око 1,8 милијарди динара за изградњу насипа и колектора 3 и 4 на Макишком пољу, што је, како каже, део радова који се изводе за метро, чиме је омогућено да радови на метроу почну у новембру, како је и обећано.

Поред тога, обезбеђено је више од 258 милиона динара за изградњу надвожњака у Батајници који повезује Батајницу и Шангај и око 520 милиона динара за финансирање пројектовања друге линије метроа.

Весић је рекао да је око 14 одсто повећано издавање за капиталне инвестиције – опремање комплекса будуће аутобуске и железничке станице у Блоку 42, фабрику вакцина, метро систем и све друго што је неопходно.

Истакао је да је више од милијарду и сто милиона динара одвојено за финансирање боравка деце у предшколским установама, као и средства за нових сто личних пратилаца за децу са сметњама у развоју, чиме ће их у Београду укупно бити 600, те подсетио да 2013. године није било ниједног личног пратиоца.

Обезбеђена су, додао је Весић, и средства за бесплатне излете за 50.000 београдских пензионера.

У буџету је такође остало скоро 3,9 милијарди динара или 33 милиона евра за враћање старих кредита, напоменувши да ће Град Београд 31. децембра дуговати тачно 281 милион евра за враћање старих кредита, а буџет ће бити милијарду и 282 милиона евра.

То је, како каже, велика разлика у односу на 2013. годину када се дуговало 1,2 милијарде евра, а буџет Града је био 565 милиона евра.

Осим ребаланса буџета, пред одборницима ће се наћи и Одлука о оснивању Фондације за децу и младе Београда, рекао је Весић и додао да ће то бити фондација која ће прикупљати новчана средства и помагати породицама које нису препознате у социјалном систему.

То су, навео је, углавном вишечлане породице са самохраним мајкама које имају мале плате и немају довољно средстава да издржавају своју децу тако да ће се, додао је, путем те фондације обезбеђивати исхрана за децу у ресторанима, школски прибор, одећа, преквалификација и радна места за њихове старатеље.

– На тај начин ћемо омогућити да та деца имају апсолутно исте услове живота као и сва друга деца и да ни на који начин не буду запостављена зато што живе у породицама чији родитељи немају довољно новца – рекао је Весић и додао да верује да ће та фондација привући много компанија које ће бити спремне да улажу у њу.

Весић је рекао да ће на дневном реду седнице, на његов и предлог новинарке Оливере Милетовић, бити одлука да краљица Драга Обреновић добије улицу у Београду.

Навео је да се о тој српској краљици на веома ружан начин писало у историји, а да је она веома значајна краљица која је спасила Хиландар и о којој се данас са великим поштовањем говори у том манастиру.

Додао је да ће се расправљати и о одлуци да се лева обала Саве, од Бранковог моста до Газеле, назове Обала јасеновачких жртава, уз напомену да је то предложио председник Србије Александар Вучић.

Весић је рекао да ће се пред одборницима наћи и одлука да се Жумберачка улица преименује у улицу чувеног спортског новинара Марка Марковића.

Одборници ће расправљати и о Предлогу одлуке о одређивању ближих техничких и других услова за угоститељске објекте који се налазе у стамбеним зградама којом ће, каже Весић, бити решен проблем паре и мириса у тим објектима.

Додао је да то значи да ће бити забрањено постојање отвореног пламена у зградама, што значи да нема више роштиља, ресторана који имају ћумур.

– На тај начин ћемо заштити велики број људи који се осећају угрожено. Мора да се зна ред. Не можете у стамбеној згради да отворите ресторан, а да притом не обезбедите заштиту од паре и мириса те да тако малтретирате људе који живе у тој згради – рекао је Весић.

Навео је да очекује да ће седница Скупштине града бити завршена, као и увек, успешно и додао да ће наредна бити одржана вероватно 8. новембра, када ће се пред одборницима, између осталог, наћи План генералне регулације шинских система којим је предвиђено ширење трамвајске мреже и БГ воза, као и изградња београдског метроа.

На дневном реду седнице заказане за 25. октобар су и измене Одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина, одређивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама у 2021. години.

Пред одборницима ће се наћи и измена Одлуке о локалним административним таксама, Предлог одлуке о задужењу Града Београда за финансирање капиталних инвестиционих расхода и Предлог решења о давању сагласности на Одлуку о расподели нето добити из 2020. године за један број комуналних предузећа.

Одборници ће разматрати измене и допуне Плана детаљне регулације дела Врачарског платоа између Катанићеве, Макензијеве, Чубурске, унутрашње границе парцеле дуж парне стране Шуматовачке, Браничевске, Ранкеове, Небојшине, Скерлићеве и Боре Станковића, за део Блока 137 између Браничевске, Стојана Протића, Подгоричке и Дубљанске улице, Предлог плана детаљне регулације насеља „Радиофар”, као и предлоге одлуке о изради више планова детаљне регулације важних за развој града.

На дневном реду су измене и допуне Плана места за постављање плутајућих објеката на водном земљишту на територији града Београда, измене Одлуке о оснивању „Слободне зоне Београда”, Предлог решења о давању сагласности на коначни нацрт анекса 3. уговора о јавно-приватном партнерству Града Београда у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада.

Одборници ће разматрати и Предлог акционог плана политике за младе за град Београд за период 2022–2026. године, као и Предлог одлуке о успостављању сарадње између Града Београда и Владе Санкт Петербурга.

Седница ће бити одржана у Великој сали зграде Народне скупштине Србије у Улици краља Милана, уз поштовање препорука Градског завода за јавно здравље Београд о превентивним мерама у циљу спречавања ширења заразне болести ковид-19.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Моја стратегија за даљи развој Београда – још већа улагања у његов огроман пољопривредни потенцијал

Следећа вест

Радојичић: Тиршова 2 биће завршена до 2024. године, на стогодишњицу оснивања педијатрије у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *