Весић: Филмом „Градоначелник.” Београд се одужује Бранку Пешићу

Нема коментара Share:

27.10.2021.
Ако бисмо питали грађанке и грађане Београда „ко је био најуспешнији градоначелник”, мислим да ће највећи број изабрати Бранка Пешића. Он је легендарни градоначелник Београда и уколико је неко заслужио да „добије филм”, онда би то први свакако био Пешић, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић на конференцији за новинаре у Старом двору поводом сутрашње премијере филма „Градоначелник.”.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и секретар за културу Иван Карл, док су на конференцији, осим Весића, говорили новинарка Душка Јованић, која је написала сценарио, редитељ Вук Дапчевић и некадашњи директор РТС-а Ненад Ристић.

– Пре две године сам са својим пријатељима Душком Јованић и Вуком Дапчевићем дошао на идеју да буде снимљен филм о Бранку Пешићу. Захвалан сам им јер је овај филм пре свега плод њиховог рада. Душка Јованић и Вук Дапчевић су обавили стотине разговора са савременицима Бранка Пешића, како би из свега тога направили дивну причу о дивном човеку. Многи мисле да знају све о Бранку Пешићу, а верујте да није уопште тако. Ово је прича о једном Београђанину, обичном човеку који је волео свој град и за њега живео 24 сата дневно. Мој утисак је да ће публика након одгледаног филма моћи да зна какав би  човек требало да буде на челу Београда. То мора да буде способан човек, „мангуп”, неко ко разуме живот и у стању је да се избори за више новца намењеног граду на чијем је челу. Такође, градоначелник Београда не може да буде бирократа, већ неко ко решава свакодневне проблеме грађана јер водити Београд значи практично сваки минут бити на терену. Мој утисак је да је управо такав био Бранко Пешић – рекао је Весић.

Према његовим речима, снимањем филма на још један начин смо сачували успомену на Бранка Пешића.

– Ово је можда био и последњи тренутак за тако нешто јер је током снимања, нажалост, преминуло неколико људи који су га познавали и учествовали у филму. Осим филма, Град Београд ради и на изради споменика Бранку Пешићу. Споменик ће израдити наш вајар Марко Кратохвил који живи у Лос Анђелесу. Израда је у току и мислим да ће на пролеће споменик бити постављен у Земуну, јер је Бранко био Земунац и то је право место за споменик. Има и других градоначелника који су заслужили да им се одужимо на овај начин, али је Бранко свакако први. Срећан сам што сам био у прилици да учествујем у стварању овог филма. Град Београд је финансирао снимање овог филма, али без обзира на то највеће заслуге иду Душки Јованић и Вуку Дапчевићу. Да није било њиховог вишемесечног рада, не бисмо имали овакво дело. Када будемо одгледали филм, разумећемо ко је био Бранко Пешић и због чега су га сви волели – додао је Весић.

Одговарајући на питања новинара Весић је истакао да је за њега лично Бранко Пешић био „страст”.

– То ће, верујем, бити главни утисак овог филма јер ће људи моћи да виде са каквом страшћу је он обављао свој посао и борио се за Београд. Био је спреман да се посвађа са сваким, са људима који су били на веома важним положајима, како би се изборио да његов град добије више. Такође, публика ће моћи да види с каквим поносом је радио свој посао. За њега функција градоначелника није била успутна ка даљем напредовању у каријери, већ је за њега то био понос јер не постоји већа част за некога ко је Београђанин него да буде градоначелник. Посао градоначелника Београда није бирократија, већ стална борба и страст – поручио је Весић.

Душка Јованић је рекла да је рад на филму трајао око годину дана и да је у питању прилично компликован посао, али да публику интересује само коначни производ.

– Бранко Пешић је био градоначелник мог детињства и много пута сам после његовог мандата чула да људи призивају време у којем је он водио Београд. Он је био вансеријски човек који је „спајао” особине земунског мангупа и човека који је „пливао уз Дунав” и у то време смео, примера ради, Титу да каже нешто што други не би смели, али наравно на њему својствен начин – рекла је Душка Јованић.

Редитељ Вук Дапчевић је рекао да би за њега лично сутра требало да буде „празник Бранка Пешића”.

– Он је био страшно комплексна личност, а обављао је функцију градоначелника девет година и 14 дана. Његов мандат је био веома турбулентан, од студентских протеста до оснивања „ФЕСТ-а”. и сигурно му није било лако. Душка и ја, заједно са монтажером Светоликом Зајцом, а наравно уз сугестије Горана Весића, представљамо окосницу овог филма – поручио је Дапчевић.

Ненад Ристић, бивши директор РТС-а, рекао је да је за њега лично драгуљ овог филма чињеница да су пронађени и учествовали људи попут шефа кабинета Бранка Пешића – Небојше Богуновића.

– Он, нажалост, више није међу живима, али остаће упамћен као београдска легенда и то је велика вредност овог филма – рекао је Ристић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Одужујемо се родољубима – сцена Француска” код Споменика Франше Депереу

Следећа вест

Сећање на батаљон „Гарибалди” на Тргу Николе Пашића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *