Весић: Филм „Градоначелник.” од понедељка у биоскопима

Нема коментара Share:

28.10.2021.
Филм „Градоначелник.” о легендарном београдском градоначелнику Бранку Пешићу приказиваће се од понедељка у четири београдска биоскопа, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. 

Он је гостујући у јутарњем програму РТВ Пинк рекао да ће филм после приказивања у биоскопима бити приказан на једној од телевизија са националном фреквенцијом.

–Ако питате грађане и грађанке Београда ко је најпознатији градоначелник и о коме имају најбоље мишљење добићете одговор да је то Бранко Пешић. Пре око годину дана седели смо Душка Јованић, Вук Дапчевић и ја, када сам им предложио да ураде филм о легендарном градоначелнику Београда Бранку Пешићу. Вук и Душка су прихватили моју идеју, град Београд је финансирао снимање филма и са поносом могу да кажем да смо сачували успомену на Бранка – истакао је Весић.

Он је подсетио да су иза Бранка Пешића остали Газела, Мостарска петља, Теразијски тунел, Београђанка, Хотел „Југославија”, али и БЕМУС, БИТЕФ, ФЕСТ. 

–  Београд је ухватио корак са модерним светом за време Бранка Пешића. Из једног града који је био соцреалистички педесетих и шездесетих година Београд је постао један модеран европски град – рекао је Весић.

Он је додао да идеја јесте била његова, али да филма не би било без сценаристкиње Душке Јованић и редитеља Вука Дапчевића који су провели месеце снимајући људе који су били Пешићеви блиски сарадници. 

– Основна вредност филма је то што је приказано какав је Бранко био човек, колико је волео Београд. Гледајући филм можемо да закључимо како треба да изгледа идеалан градоначелник Београда. Он мора да буде мангуп, шармер, да је спреман да се посвађа за Београд, да штити његове грађане, да је спреман да нађе више пара за свој град. Он мора да гура пројекте који су важни за развој престонице без обзира на све коментаре и противљења. Идеалан градоначелник мора да буде нон-стоп са својим грађанима и да решава проблеме без обзира колико су мали или велики – нагласио је Весић.

Он је додао да је срећан што данас учествује у вођењу града када се завршавају неки пројекти које је започео Бранко Пешић, као што је Прокоп. 

– Метро је први пут обећан 4. децембра 1970. године када је у присуству Тита Бранко Пешић изјавио да ће Београд почети да га гради, а ми ћемо у новембру ове године кренути са изградњом метроа после 51 годину. То су били снови Бранка Пешића – рекао је Весић.

Он је подсетио да је у току израда споменика Бранку Пешићу који ради Марко Кратохвил и додао да ће на пролеће у пешачкој зони у Земуну Бранко добити свој споменик. 

 Душка Јованић, новинарка и сценаристкиња документарног филма „Градоначелник.” чија премијера је вечерас у Комбаннк дворани, изјавила је да је повод за писање сценарија била идеја Горана Весића. 

– Бранко Пешић је био носталгични јунак мог детињства. Од својих родитеља сам слушала легенде о тој легенди и увек се чуло – кад је Бранко Пешић био градоначелник све је изгледало другачије. Он је био велики визионар, градитељ, кључни симболи Београда изграђени су тада, а није му било лако.

Имао је велики број противника  који су били блиски Брозу, али он је био поносан што је градоначелник града који је у то време био главни град Југославије – истакла је Јованић.

Она је додала да су се све носталгичне приче које  је слушала показале као тачне те да су снимили 27 непосредних сарадника Бранка Пешића. 

–  Он је био на челу града девет година и за то време Београд је порастао са 680.000 на 920.000 становника. Изграђено је 86.000 станова, али он се није само тиме бавио. Почео је Фест, Битеф, он је творац идеје о Алеји заслужних грађана. Хтели смо да га прикажемо као једног шармера, шмекера који је био близак са грађанима – навела је Јованић. 

Филм „Градоначелник.” дело је сценаристе Душке Јованић и редитеља Вука Дапчевића, а снимљен је према идеји Горана Весића. Премијера филма је вечерас у Комбанк дворани у 20 сати.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Oтвoрeнa излoжбa „Сликa слици – eврoпски пoп-aрт и фигурaтивнo сликaрствo 60-их и 70-их”

Следећа вест

Почиње 37. Београдски џез фестивал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *