Премијерно приказан документарни филм „Градоначелник.“ о Бранку Пешићу

Нема коментара Share:

28.10.2021.
Бранко Пешић је за време свог мандата реализовао много инфраструктурних пројеката, али је најважније да је Београд учинио модерним градом, јер је имао визију и 24 сата се борио за свој град. Овим филмом чувамо сећање на њега и на неки начин му се одужујемо за све што је учинио за Београд, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић након вечерашње премијере филма „Градоначелник.“ у Комбанк дворани. 

  • Ово је дивна прича о човеку који је оставио дубок траг у Београду. Филм ме је у неколико наврата расплакао, али и насмејао. То говори колико је Бранко био комплексан човек са свим својим врлинама и манама. Његов живот није био нимало лак и у суштини је био посвећен Београду. Драго ми је што ће филмска публика имати прилику да види филм, који ће вероватно бити приказан и на телевизији – рекао је Весић.

Како је навео, ако бисмо питали грађане, Бранко Пешић је наш најпопуларнији градоначелник. Београду је оставио мост „Газела“,  Београђанку, Мостарску петљу, хотел „Југославија“, као и 70.000 саграђених станова. За време његовог мандата број становника у Београду порастао је са 600.000 на 900.000. Такође, у време док је Бранко Пешић био градоначелник настали су ФЕСТ, БИТЕФ и БЕМУС. Овим филмом показујемо поштовање према њему и према нашој прошлости – рекао је Весић.

Он је додао да филм показује да ничији живот није црно-бели већ да сви имају врлине, мане и слабости. 

–  Живот Бранка Пешића показује да градоначелник Београда мора да буде способан, образован, да зна да обезбеди што више средстава за свој град, Али да буде и „мангуп“ и да решава проблеме грађана.  Он није једини градоначелник који је урадио добре ствари за наш град, али је свакако први који је заслужио да се о њему сними  филм. Бранко Пешић ће добити и споменик, вероватно у фебруару или марту следеће године. Споменик се тренутно израђује и биће постављен у Земуну – нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је навео да је много његових савременика давало изјаве у филму, а неки од њих су нажалост у међувремену преминули, тако да је ово био последњи тренутак да се сними филм о њему.  

  • Од његових колега чујемо да је понекад било тешко радити са њим, али тешко је пратити људе који су захтевни. Ипак, најважније је да је био увек доступан грађанима. Он је одударао од класичног клишеа руководилаца у социјализму и зато је људима био прихватљив. Ипак, мислим да је најважније да је он био поносан на чињеницу да је градоначелника Београда. Није свој положај схватао као степеник на даљем путу у каријери, већ је био срећан што се налази на месту првог човека града. Радио је свој посао са љубављу и то је публика могла да види – навео је Весић.

Како је рекао, Пешићеви савременици кажу да је знао готово све о људима који раде у Скупштини града, јер је са сваким разговарао о свему што је било битно за те људе и то је одлика великих људи, да разговарају са свима. Био је другачији, непосредан и није отаљавао свој посао. Сви људи који су га познавали су се одазвали позиву да учествују у снимању филма. 

Весић је открио да је идеја о снимању филма настала пре две године, али и нагласио да није било лако снимити филм у време пандемије. 

  • Због тога је снимање потрајало мало дуже, али смо на крају успели. Волео бих да овај филм гледају и млађи људи, да виде какав је Београд био у то време и схвате да се ништа није догодило преко ноћи већ да у свему у животу постоји континуитет. Филм показује да је Бранко Пешић имао визију и да је знао како да се бори за Београд. У филму постоји сцена када Пешић одлази код Едварда Кардеља, веома моћног председника савезне Владе у то време. Кардељ му није дозвољавао да мост Газела има шест, већ четири траке, али он на изласку каже свом шефу кабинета  „имаће шест трака не звао се ја Бранко Пешић“ – рекао је Весић. 

Како је нагласио, јавност је тада била мање укључена у посао градоначелника, али Пешић је имао доста противника у Савезној влади и партији. Нису сви поштовали његов рад, али он је успео да „изгура своје“ и наш град је данас делом због њега овакав какав јесте.  

  • Крајем седамдесетих година није био у политичкој милости. Ипак о њему је данас снимљен филм, а о онима који су га забрањивали никада неће бити снимљен. Мислим да је метро, који је најавио почетком седамдесетих, уз Прокоп, остао његова неостварена жеља. Ипак, ево ми за мање од месец дана почињемо градњу метроа. Због тога сам срећан и мислим да је то убедљиво наш најважнији пројекат. Бранко Пешић је Београд учинио модерним градом и то је оно што је најважније из његовог мандата – нагласио је Весић.

Он је додао да би волео да се сними и филм о бившем градоначелнику Београда Влади Илићу јер оно што је Пешић био у своје време, пре Другог светског рата био је Влада Илић. 

Филм „Градоначелник.“ режирао је Вук Дапчевић по сценарију Душке Јованић.  Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, главни градски урбаниста Марко Стојчић, чланови Градског већа, градски секретари, представници општина и установа културе Града Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Караван зимнице” овог викенда на пијаци „Каленић”

Следећа вест

Новина у коришћењу апликације „Моје дрво за Београд”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *