Радојичић поводом јубилеја Медицинске школе на Звездари указао на хуманост ове професије и осудио напад на медицинске раднике

Нема коментара Share:

28.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић осудио је недавни напад на екипу Хитне помоћи оцењујући ту ситуацију као апсурдну, јер je невероватно да неко може бити агресиван према некоме од кога очекује помоћ. Такве особе морају бити адекватно кажњене у складу са законом, поручио је градоначелник у гостовању на Радио-телевизији Србије.

–  Медицина је једна од ретких  професија где се догађају овакви инциденти, да вас нападају људи којима покушавате да спасите живот. Без обзира на то што се медицинско особље труди да уради све што је у њиховој моћи, незадовољство и пројекција страха врло често се манифестују на медицинским радницима. Пандемија корона вируса носи додатни притисак, али ипак, верујем да већина људи схвата жртву коју подносе лекари и сво медицинско особље у току ове велике заједничке борбе – рекао је Радојичић.

Градоначелник је осудио и окупљања испред домова епидемиолога који су чланови кризног штаба и поручио да се напади не смеју поновити.

Поводом обележавање јубилеја – сто година од оснивања Медицинске школе у Београду 1. новембра, градоначелник је указао на то да све више младих уписују медицинске школе.

– Овако дугу традицију  морамо да поштујемо и  да наставимо да је  негујемо. Било би добро да школа добије и статус од националног значаја, јер је много сјајних људи одшколовала, а верујем да ће то наставити да чини и у будућности. Радује ме чињеница да много младих људи жели да упише ову школу и да потом студирају медицину. Зато верујем да сви поменути евентуални проблеми који се понекад јављају, могу и да се превазиђу, јер је медицина диван и хуман посао – истакао је Радојичић.

Изградњом нових болница, међу којима је и Тиршова 2, млади људи ће имати одличне услове за рад, што је главни разлог да остану овде и лече наше људе, навео је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да Град  Београд помаже побољшању услова за школовање, те да  много улаже у реконструкцију школских објеката.

– У буџету Секретаријата за образовање и дечју заштиту много је више новца  него пре десетак година. Тренутно се реконструише тринаест средњих школа, а вредност тих радова је 161 милион динара. У Медицинску школу 2019. године утрошено је 2,1 милион динара за реконструкцију. План је да почетком следеће године почне обнова и доградња додатних 1.700 квадрата у Деветој београдској гимназији, а вредност тог пројекта је више од петсто милиона динара. Приоритетно је да деца имају добре услове за образовање и улагање у инфраструктуру школа је у нашем фокусу – прецизирао је Радојичић.

У односу на тренутну епидемиолошку ситуацију у Београду, број вакцинисаних у Београду се повећава, казао је градоначелник, и изразио уверење да ћемо до краја године достићи 70 одсто вакцинисаних у главном граду.

– Приближавамо се бројци од милион потпуно вакцинисаних грађана, а трећу дозу примило је 250 хиљада. Јуче је контролисано 563  објекта, од чега 139 угоститељских објеката, 13 тржних центара, 313 малопродајних објеката и 98 возила јавног градског превоза. Тако да су инспекција и Комунална милиција ноћас радили много. Забрињава ме ситуација везана за школску децу и омладину, јер их је све више са тежом клиничком сликом, и због тога смо морали да уведемо нешто рестриктивније мере – рекао је Радојичић.

Градоначелник је још једном позвао грађане да се вакцинишу и тако сачувају и себе и друге.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

После Весићеве посете завршавају се радови на путу у насељу Уровци

Следећа вест

Почела реконструкција вртића у Зуцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *