Радојичић: Набавка нових возила јавног превоза и ширење мреже даљинског грејања, важни за квалитетнију животну средину

Нема коментара Share:

30.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић указао је да је проблем загађења у Београду један од водећих, али да сваки пројекат Града Београда има позитивне ефекте не само на побољшање квалитета живота Београђана, већ и на заштиту животне средине. Два су основна загађивача – саобраћај и индивидуална ложишта, прецизирао је Радојичић, због чега се улаже у висококапацитетни и еколошки јавни превоз и шири мрежа система даљинског грејања.

– Проблем загађења мора се активно решавати, али га није могуће решити преко ноћи. Израдили смо десетогодишњу стратегију развоја Града Београда са краткорочним и дугорочним мерама. У Београду постоји око триста хиљада индивидуалних ложишта, због чега је план да се изгради око 250 километара мреже гасовода како би се у наредном периоду грађани прикључили на даљински систем грејања. Радимо на унапређењу мобилности у граду, А то су пројекат изградње Београдског метроа, набавка сто аутобуса на гас и десет електричних возила, нешто пре тога смо набавили још 244 зглобна аутобуса на природни гас који не загађују животну средину. У плану је набавка још пет стотина таквих аутобуса у наредних 5 година, што све има за циљ управо то да се грађани мотивишу да користе јавни превоз. Из године у годину квалитет живота у том сегменту биће унапређиван – рекао је Радојичић за ТВ Танјуг.

Градоначелник је подсетио да је у сарадњи са Европском банком за обнову и развој ЕБРД утврђено да је потребно више од пет милијарди евра уложити у ову област у наредних десетак година како би се добио жељени резултат. Добро је, додао је градоначелник, што је у земљи стабилна економска ситуација, која ће последично омогућити да се сви жељени пројекти у овој области и спроведу.

Упркос ковид кризи, Скупштина града Београда усвојила је ребаланс буџета у износу од 1,28 милијарди евра, што је највећи износ буџета у новијој историји Града Београда. Говорећи о овој важној теми, градоначелник је прецизирао да је повећање у односу на висину претходног буџета око пет одсто.

– Укупан буџет Града је око 150 милијарди динара, од чега је четрнаест милијарди опредељено за градске општине, а остала средства су намењена пројектима које спроводи Град. Највеће повећање је на позицији урбанизма и инфраструктурних радова везаних за изградњу Фабрике за производњу вакцина, комплекса нове аутобуске и железничке станице, затим Биокампуса, насипа за потребе изградње Београдског метроа,  колектора 3 и 4 такође за потребе метро система, израду техничке документације за изградњу прве две линије Београдског метроа – истакао је Радојичић.

Градоначелник је навео и да му је као лекару Тиршова 2 свакако најдражи пројекат. Вредност прве фазе изградње нове дечије клинике је 6,2 милиона евра, у току је копање темељне јаме, дубине 21 метар, ширине сто пута седамдесет метара, за етаже које ће бити под земљом, док ће изнад земље бити изграђено још пет спратова. Изградњом најсавременије дечије клинике са близу три стотине кревета, биће најсавременије опремљено и  36 позиција интензивне неге и осам операционих сала, те обезбеђени најбољи услови за лечење најмлађих пацијената у земљи и региону, прецизирао је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Алтина ће бити уређено насеље по мери својих становника

Следећа вест

Tоком викенда подела плавих и зелених канти домаћинствима Звездаре и Сурчина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *