Весић: У новембру почиње изградња метроа,промењена траса

Нема коментара Share:

31.10.2021.
У новембру почиње изградња Београдског метроа, али по измењеној траси, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је потврдио да ће траса метроа бити промењена тако што ће бити урађен крак према Видиковцу, Цераку, Лабудовом и Петловом брду.

Поводом иступања Грађевинског факултета из пројекта метроа, Весић је рекао да је Грађевински факултет изнео своје примедбе од којих су неке су усвојене, а неке нису.

–Сами су донели одлуку да више не учествују. Ја ту одлуку поштујем и надам се да нико неће трпети никакве реперкусије због тога. Мислим да је то толико велики национални пројекат да би било добро да и они учествују. Врата ће им увек бити отворена, има времена да промене мишљење– рекао је Весић на ТВ Прва и додао да би прва фаза изградње метроа требало да буде завршена до 2028. године, а друга до 2030. године.

Према његовим речима, граде се прва линија метроа дуга 21,1 километра са 21 станицом од Макиша до Миријева и друга од 19,2 километра такође са 21 станицом од Земуна до Миријева.

Весић је најавио да ће до 2030. године већински систем превоза у Београду бити шински.

–Купићемо аутобусе на гас, а ове године купили смо 10 еклектричних тако да до 2030. године нећемо имати ниједно возило јавног превоза које неће бити еколошки подобно, што је велика мера за смањење загађења ваздуха–нагласио је Весић.

Он је рекао да је у плану смањење пореза за оне зграде које постану енергетски ефикасне, као и да су у току разговари са владом Србије да се дају субвенције за чишћење оџака како би се и на тај начин смањило загађење.

Весић је потврдио да су вођени разговори са републичким министрима и са Србијагасом да се укине партиципација за грађане који се прикључују на гасовод како би се повећала енегетска ефикасност и смањило загађење.

На питање да ли се у Београду спроводе мере које су усвојене прошле недеље је рекао да су од 25. октобра, када је почео режим ковид-пропусница, извршене 3844 контроле и да су написана 32 прекшајна налога због непоштовања мера у локалима, а на јавним местима 35 прекршањих налога, од чега 28 у јавном превозу.

–Данас ћемо прећи бројку од 300.000 вакцинисаних трећом дозом вакцине. Другом дозом је вакцинисано скоро 58 одсто становништва, а првом дозом скоро 61 одсто становништва. Мислим да вакцинација у главном граду знатно напредује –рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Сарадња Београда и холандских компанија на пројекту „Зелени градови Србије”

Следећа вест

Весић: Отварањем нове саобраћајнице испуњено обећање дато становницима насеља Степе Степановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *