Никодијевић честитао грађанима Београда годишњицу ослобођења у Првом светском рату

Нема коментара Share:

01.11.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић угостио је данас у Старом двору, поводом 1. новембра – Дана ослобођења Београда у Првом светском рату, чланове Градског одбора Савеза удружења потомака ратника Србије. Догађај је уприличен у оквиру обележавања Дана Слободе. 

Никодијевић је свим грађанима Београда и Србије честитао годишњицу ослобођења града у Првом светском рату и напоменуо да је у питању датум једнаке важности као 20. октобар.

– У жељи да избегнемо идеолошке поделе и разлике, а искажемо значај неговања традиције и сећања на славну српску прошлост, Град Београд је 2018. године донео одлуку којом се од 20. октобра до 1. новембра прослављају Дани слободе. Овом приликом желим да захвалим представницима Савеза удружења потомака ратника Србије на изузетном послу који обављају деценијама уназад. Савез има велику улогу у неговању традиције и очувању културе сећања на славну историју нашег народа. На тај начин чувамо сећање на велике и знамените личности из српске историје. Нажалост, околности и времена су били такви да се није много говорило о Првом светском рату или Балканским ратовима, а то је период историје у којем је Србија заокружила своју државност. Такође, то је период најславније српске историје и не желимо да поново дођемо у прилику да кажемо како том периоду нисмо придавали довољно пажње и како је тај део наше историје остао „сакривен” – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, Град Београд у плану има низ активности које ће бити спроведене у сарадњи са Савезом удружења потомака ратника Србије. 

– Разговарали смо и о чињеницама да краљ Петар, као ни краљ Александар, немају споменике у Београду. Одлучили смо да негујемо традицију и гајимо културу сећања, као и да исправимо одређене грешке које су по том питању прављене у последњих, пет, шест или седам деценија. Да није преданог рада људи из овог и других Савеза, постојало би много мање историјских података, као и мање интересовање за Први светски рат, Балканске ратове, али и значајне појединце наше историје попут Степе Степановића, Петра Бојовића или Радомира Путника. То су личности које су обележиле српски народ и сада је тренутак да исправимо ту историјску неправду – поручио је Никодијевић.

Делегацију Градског одбора Савеза удружења потомака ратника Србије чинили су председник Иван Стратимировић, потпредседник Мирослав Јовановић, као и генерални секретар Милена Харамбашић. 

Стратимировић је захвалио Никодијевићу на пријему у Скупштини града. 

– Свим Београђанима честитам дан ослобођења Београда у Првом светском рату. На данашњи дан 1918. године војвода Петар Бојовић са првом армијом донео је слободу нашем граду – рекао је Стратимировић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележен дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Следећа вест

Измена режима рада линије 309

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *