Радојичић: Нове генерације Медицинске школе на Звездари спремне за изазове 21. века

Нема коментара Share:

01.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Медицинску школу на Звездари, поводом обележавања сто година од оснивања ове средње школе.

– Београд је поносан на овај јубилеј који данас славимо, а то је сто година постојања Средње медицинске школе на Звездари. Око педесет хиљада ученица и ученика се до сад образовало у њој и након тога своје даље образовање усмерило у различитим правцима, од студирања медицине, до послова медицинских и рендген техничара, лабораната, фармацеута, санитарних инспектора. У овом важном тренутку пандемије видимо колико су то важне области медицине. Из године у годину школа је ишла линијом развоја, повећавао се број и ученика и наставника, и израсла у највећу медицинску школу у земљи. Тренутно школа има око 1.600 ученика – рекао је Радојичић.  

Градоначелник је прецизирао да је обишао ученике на часовима праксе, указујући да је имао прилику да се увери колико су посвећени.

– Програми ове школе се остварују преко теоријске и практичне наставе која се одвија делом у школи а делом у здравственим установама – наставним базама: у више од сто апотека, педесет лабораторија, клиничким центрима и институтима за здравствену заштиту. Драго ми је што могу да кажем да су ученици и наставници, угледни ђаци који су учили у овој школи добитници Октобарске награде града Београда „Доситеј Обрадовић” и других бројних награда значајних медицинских институција и клиничких центара у Србији. Због тога мислим да би ова школа у будућности требало да добије статус школе од националног значаја – истакао је градоначелник Београда. 

Градоначелник је посебно истакао значај одсека за санитарно-еколошке техничаре, у чијем фокусу је бављење питањима очувања животне средине и унапређења екологије. Том приликом ученици су изнели став да су највећи загађивачи у Београду густ саобраћај и индивидуална ложишта, наводећи да је и њихова школа једна од оних школа која је заменила начин грејања и са индивидуалног прешла на даљински систем грејања. Ученици су се сагласили са градоначелником да су основни правци у очувању животне средине растерећење саобраћаја у централним градским зонама, увећање зелених површина у граду, гашење котларница и прелазак на даљински систем грејања.

Градоначелник је додао да га веома радује то што су млади спремни и желе заједнички да решавају ова питања у наредним годинама. 

Такође је  указао да су успешни бивши ученици ове школе, али и они који се тренутно у њој школују хероји доба у коме живимо, нарочито у последње две године у време пандемије корона вируса. Наиме, школа је била укључена у реализацију процеса имунизације против корона вируса. 

– Срећан сам што могу да кажем да је на позив Министарства науке, просвете и технолошког развоја, школа се  укључила у  процес  масовне  имунизације  становништва.  Од јануара 2021. до 3. маја 2021. године 24 ученика и осам наставника су волонтирали на вакциналном пункту на Сајму седам дана у недељи. Ови млади људи знају колико је вакцинација важна и пример су осталима који се још увек нису вакцинисали, да то што пре учине – казао је Радојичић. 

На крају је свим ученицима и запосленима, као и свим Београђанима, још једном честитао овај велики и значајан јубилеј.

Директорка Снежана Милановић указала је да је перспектива ових младих људи који се образују у овој школи изузетна јер у бранши нема незапослених. Сваког 1. септембра више од шездесет молби школа добије за додатан пријем деце, навела је она, што говори о траженoсти занимања за која се она школују. Такође, велика је тражња и за преквалификацију у образовне профиле ове школске установе, управо због тога што се лако налази посао. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на продужетку Белегишке улице теку по плану

Следећа вест

Весић разговарао са житељима Угриноваца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *