Радојичић: Архитекта Бранко Пешић и градоначелник Бранко Пешић обележили су период интензивне градње Београда

Нема коментара Share:

03.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас, у оквиру акције „Градоначелник код вас” Установу културе „Пароброд” на Старом граду у којој је у току изложба „Отисци градитеља”, посвећена архитекти Бранку Пешићу. Обиласку је присуствовао и председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Радојичић је похвалио рад ове установе културе и указао на њено значајно место у културном животу општине Стари град.

– Ова установа је пример добре праксе како се на леп начин прилази суграђанима и даје могућност за различите видове културних манифестација. Сва дешавања су бесплатна, ту су позоришне и биоскопске представе, изложбе и многи други видови уметности што је наишло на веома добар одзив међу публиком. Посебан вид комуникације су трибине, које су данас помало занемарене, али их „Пароброд” изнова успешно афирмише – казао је градоначелник.

Говорећи о изложби, Радојичић је подсетио да је она посвећена стогодишњици рођења и петнаестогодишњици смрти чувеног архитекте. Он је истакао значајан утицај и плодан рад Бранка Пешића који је имао значајан утицај на неке од данашњих симбола Београда.

– Пре свега мислим на Београђанку и наставак пројекат изградње Храма светог Саве. На изложби се можемо до детаља уверити како су се ти пројекти реализовали. Последњих месеци је јако актуелизован рад архитекте Бранка Пешића, али и његовог имењака градоначелника Бранка Пешића, а на овој изложби наилазимо на још једну потврду њихове добре сарадње. „Београђанка” је саграђена у рекордном року, а о изградњи Храма светог Саве написане су многе књиге. Допринос архитекте Пешића био је огроман, баш као и градоначелника Пешића, који је за девет година на том месту оставио неизбрисив траг. Београд се тада јако пуно градио, не треба заборавити и на Газелу, Мостарску петљу, Теразијски тунел и друге објекте. И данашње време карактерише огроман број пројеката који се у Београду спроводи и мислим да са те стране та два времена могу да се пореде. За време 70-их био је велики замах у изградњи нашег града, време процвата и интензивне градње, а Београд је данас дефинитивно једна од највећих инвестиционих престоница Европе. Верујем да ће позитивне ефекте данашњих пројеката, од Београда на води, преко метроа и еколошких пројеката осетити сви Београђани – казао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је архитекта Бранко Пешић дипломирао код академика Милана Злоковића.

– Милан Злоковић је архитекта Тиршове клинике и тада 1936. године то је био један од најбољих пројеката за дечју клинику у Европи. Данас та решења још увек функционишу и призната су у свету – подсетио је Радојичић.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић је указао на велику активност УК „Пароброд” која сваки дан може да понуди атрактивна културна дешавања.

– Успели смо да ову институцију подигнемо на виши ниво, да она буде видљивија и институционално и зато желим да се захвалим Граду Београду и Секретаријату за културу на подршци коју су нам пружили кроз финансирање различитих пројеката. На тај начин радимо сви заједно, од републике и града до локалне самоуправе да имамо што више различитих програма и да суграђани и туристи могу да уживају у културној понуди наше општине. Наставићемо и у будућности да сарађујемо како би свим заинтересованим могли да понудимо широк спектар манифестација и догађања у „Пароброду” – казао је Марјановић.

Вршилац дужности директора УК „Пароброд” Марија Павловић указала је на позната дела архитекте Бранка Пешића, почев од „Београђанке”, наставка пројекта Храма светог Саве, пројектантских радова за више од 70 павиљона Југославије на различитим манифестацијама широм света, 30 цркава и многа друга дела. Она је подсетила да је архитекта Пешић више од 30 година био професор Грађевинског факултета, као и да је био председник архитектонске секције УЛУПДС-а, и њен каснији председник.

Архитекта Бранко Пешић добио је више од 20 награда за своја дела и реализовао више од сто објеката у земљи и иностранству.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Секретаријат за инспекцијске послове забранио рад апартману у центру града

Следећа вест

Промена режима јавног превоза због радова у Улици пилота Михаила Петровића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *