Весић: Лисичији поток постаје спомен парк

Нема коментара Share:

06.11.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Лисичијем потоку обележавању годишњице стрељања грађанки и грађана Београда после 20. октобра 1944.године и ослобођења Београда од фашистичког окупатора. Догађају је присуствовао и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Заменик градоначелника је овом приликом изјавио да оно што се догодило треба да нам буде подсећање и треба да говоримо отворено о свим догађајима из наше историје.

-Један од најстрашнијих догађаја који се десио у модерној историји Београду је било стрељање више хиљада људи без суђења. Стрељањи су само јер је већина од њих припада другој иделогији или јер су били богатији од оних који су сматрали да то није дозвољено. Неће бити националног помирења у Србији док свака жртва не буде имала своје обележје, док се не зна гроб сваке жртве и док све жртве не буду једнаке. Без обзира да ли су то жртве фашистичког терора, ревулуционарног терора или било којег- рекао је Весић.

Он је нагласио да треба да се угледамо на друге земље и не живимо више у поделама, да се сећамо страдалих и тако корачамо кроз будућност.

-Град Београд је кроз нови генерални план овај простор определио за меморијални конплекс. Уређење овог простора почеће у марту, априлу када буде могуће због временских прилика. Значи ово ће преузети ЈКП “Зеленило Београд” и постаће спомен парк- објаснио је Весић.

Он је истакао да је Завод за заштиту споменика културе је добио новац и креће са реконструкцијом Краљеве чесме.

-Комисија за споменике и називе тргова и улица прихватила је предлог да се овде подигне спомен обележје свим невино страдалим људима. Сада треба да прође техничка процедура у смислу да Министарство културе и информисања и Министарство државне управе локалне самоуправе дају сагласност. На некој од следећих седница Скупштине Града биће именован одбор који је већ одабран на комисији који предводи професор Леон Којен. Очекујемо да се у наредним месецима распише конкурс за подизање споменика страдалим жртвама. На тај начин ћемо следеће године овде имати меморијални комплекс, споменик и коначно ће душе тих људи добити мир-закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никола Никодијевић заказао седницу Скупштине града Београда за 8. новембар

Следећа вест

Весић: Бака Драги обезбеђен одлазак у бању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *