Београд добија Улицу Мате Парлова и споменик Вудру Вилсону

Нема коментара Share:

08.11.2021.
Одборници су усвојили Одлуку којом ће некадашњи југословенски боксер Мате Парлов добити улицу на општини Звездара. Заменик градоначелника Горан Весић је подсетио да је у Београду управо завршено Светско првенство у боксу, као и да је Београд једини град на свету у којем је Светско аматерско првенство у боксу одржано два пута. 

– У част Светског првенства, у договору са Боксерским савезом Србије, настала је идеја да Мате Парлов, највећи југословенски боксер свих времена, добије улицу у нашем граду. Парлов је током каријере два пута у Београду освајао медаље и овде је био омиљен, али и везан за Београд. Мислим да је ово одлична идеја и да је он први боксер који ће имати своју улицу у Београду. На тај начин ћемо наставити праксу да улице носе имена свих људи који су на неки начин задужили Београд – рекао је Весић. 

Када је реч о образовању одбора за подизање споменика Вудру Вилсону, Весић је рекао да би током следеће недеље требало да буде одржана прва седница тог тела и расписан конкурс за подизање споменика. 

– Надам се да ће америчка амбасада, која учествује у реализацији овог пројекта, анимирати америчке вајаре да учествују у конкурсу. Вудро Вилсон је веома снажно подржавао Србију током Првог светског рата и ако је неко од америчких председника заслужио улицу, а четворица их у Београду већ имају, онда је то сигурно он. Сада је у питању техничко мењање људи из Одбора како би то тело наредне недеље могло да има седницу. Након расписивања конкурса уследиће избор решења и Вудро Вилсон ће добити споменик у истоименом булевару у Београду – рекао је Весић. 

Одборници градске Скупштине усвојили су на данашњој седници Одлуку о измени одлуке о задужењу Града Београда за финансирање капиталних инвестиционих расхода, као и Одлуку о измени одлуке о утврђивању закупнина за пословни простор на којем је носилац права јавне својине Град Београд, односно на којем Град Београд има посебна својинска овлашћења. 

Усвојена је и Одлука о повећању основног капитала ЈКП „Зеленило – Београд”, као и Одлука о изменама и допунама Одлуке о начину плаћања комуналних услуга на територији Града Београда, Одлука о изменама и допунама Одлуке о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању, те Одлука о измени одлуке о комуналном реду. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Планом шинских система до потпуног решавања саобраћајних проблема у Београду

Следећа вест

Весић: Прво насипање парцеле на Макишком пољу, а затим и остали радови за депо и булеварске саобраћајнице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *