Радојичић: Са нашим научницима у области вештачке интелигенције правимо наш Смарт Сити Београд

Нема коментара Share:

09.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, директор Института за вештачку интелигенцију Дубравко Ћулибрк и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић потписали су споразум о сарадњи Града Београда и Института за вештачку интелигенцију.

Догађају у Научно-технолошком парку „Београд” присуствовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Радојичић је истакао значај потписивања споразума јер ће, како је рекао, омогућити нашим младим људима да своја знања и иновације инплементирају у својој земљи.

–  Један од стратешких приоритета Београда јесте концепт Смарт Ситија а вештачка интелигенција и пројекти који ће настати инплементацијом овог споразума ће допринети даљем развоју овог концепта у Београду. Град Београд је урадио значајан број пројеката из ове области, а тренутно је у фази њиховог увезивања, као и израде дугорочне стратегије  развоја овог концепта- указао је градоначелник.

Градоначелник је додао да је ЈКП „Паркинг сервис” једно од најуспешнијих градских предузећа које  у својој делатности предњачи када је реч о пројектима из области Смарт Ситија. Реч је о пројектима који доприносе унапређењу услуга које ово предузеће пружа нашим суграђанима.

–Посебно смо поносни на наш „Паркинг сервис” који констатно путем иновација унапређује паркирање у главном граду. „Око соколово” је добар пример из ове области коју су препознали многи градови у Србији и региону. Споразум који је потписан допринеће да иновације из области вештачеке интелигенције буду кроз нове пројекте  инкорпориране у нова достигнућа како у области привреде тако и у свакодневном животу.  То ће допринети с једне стране повећању конкуретности наше привреде, а са друге стране унапређењу квалитета живота наших суграђана- закључио је градоначелник Радојичић.

Премијерка Брнабић је честитала потписницима споразума јер су, како је истакла показали изванредну иницијативу и предузимљивост, а са циљем подизања квалитета живота грађана Београда.

–Сигурна сам да ће ти успешни пројекти бити реплицирани по градовима широм Србије, а такође и понуђени Европи и свету. Тиме ћемо се додатно етаблирати као лидери у новим технологијама, али и у модернизацији јавне управе, како на републичком тако и на локалном нивоу – навела је Брнабић.

Она је додала да Србија данас има потенцијал да буде један од лидера у информационим технологијама.

–Ове године ће из домена софтверског програмирања Србија остварити извоз од близу две милијарде евра, те остварити суфицит већи од милијарду евра. Добро смо се поставили, отворили смо поред Београда и научно- технолошке паркове у Новом Саду, Нишу и Чачку. Увели смо и обавезни предмет „Програмирање и кодирање” у основним школама, али и омогућили пореске олакшице за компаније које улажу истраживање, развој и нове технологије. На крају смо завршили и Стратегију развоја вештачке интелигенције, као  26. земља у свету и прва земља у овом делу Европе  – указала председница Владе Србије.

Министар Ружић је рекао да је ово велики дан за Град Београд, Научно-технолошки парк, иновације и имплементацију вештачке интелигенције у све поре нашег друштва.

–Иновације и вештачка интелигенција треба да олакшају свима нама живот, убрзају процесе, уштеде време и енергију. Овим споразумом идемо ка том циљу, а какав Београд као метропола и заслужује – навео је Ружић и подсетио да је на глобалном нивоу вештачка интелигенција најбрже растућа технологија, која утиче на све гране привреде.

Директор Института за вештачку интелигенцију Дубравко Ћулибрк је подсетио да је инсиститут основан у марту ове године и да већ даје завидне резултате.

–Циљ је да направимо економију засновану на знању али применом вештачке интелигенције. Вештачка интелигенција се већ сматра технологијом широке примене, попут електричне енергије, и ако је не усвојимо и не применимо на адекватан начин, можемо доживети економски заостатак – указао је Ћулибрк.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измене у реду вожње у градском превозу поводом Дана примирја

Следећа вест

План генералне регулације шинских система најважнији документ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *