Дан примирја у Првом светском рату обележен на гробљу Комонвелта

Нема коментара Share:

11.11.2021.
Члан Градског већа Владан Јестратијевић данас је у име Града Београда положио венце на Британском војном гробљу, односно гробљу Комонвелта, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Церемонији су присуствовали и представници амбасада Француске, Русије, САД, Мађарске, Белгије, Немачке, Чешке, Аустралије, Аустрије, Канаде и Румуније, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић, као и представници Војске Србије.

Јестратијевић је овом приликом изјавио да Град Београд и грађани са великом захвалношћу обележавају 11. новембар.

– Тог дана 1918. године је на територији данашње Француске потписано примирје између победница и поражених сила у четворогодишњем рату. Српска војска се после албанске голготе 1915. године и великих губитака повукла на острво Крф, те се уз помоћ савезника опоравила. После  херојског пробоја Солунског фронта српска војска је незадрживо кренула у ослобађање своје отаџбине Србије – рекао је Јестратијевић.

Он је подсетио да се српске јединице нису зауставиле док заједно са савезничким француским јединицама нису ослободиле Београд.

– Грађани Београда на данашњи празник исказују велику захвалност свим српским жртвама у Првом светском рату. Пре свега савезницима Русији, Француској и Великој Британији, без чије помоћи се не би могло остварити ослобођење Србије и Београда – закључио је Јестратијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић честитао Дан примирја: Никада нећемо заборавити наше ослободиоце, Србија остаје на путу слободарских идеала

Следећа вест

Весић: Град Београд суграђанима припремио спектакл у новогодишњој ноћи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *