Положени венци на Спомен-костурницу руских војника страдалих у Првом светском рату

Нема коментара Share:

11.11.2021.
Поводом Дана примирја у Првом светском рату, помоћник градоначелника Андреја Младеновић данас је на Новом гробљу положио венац на Спомен-костурницу руских војника страдалих у Великом рату.

Церемонији су присуствовали и представници амбасада Француске, Русије, САД, Мађарске, Белгије, Немачке, Чешке, Аустралије, Аустрије, Канаде и Румуније, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић, као и представници Војске Србије.

Младеновић је истакао да цео свет данас обележава Дан примирја, односно дан кад је завршен Први светски рат.

– Србија са поносом може да каже да је учествовала у том рату на страни оних који су се бранили и победили. Данас и победници и поражени обележавају овај дан. Велики рат је завршен као рат са милионским жртвама и жељом да се то више не понови. Данас шаљемо поруку свима да су српска војска и народ дали велику жртву у Првом светском рату. Страдао је скоро сваки четврти мушкарац, а четвртина становништва је била девастирана, јер и они који су преживели били су исцрпљени или тешко болесни – рекао је Младеновић.

Он је нагласио да је Србија победила и да се данас сећамо оних који су дали живот да бисмо ми живели у слободној земљи.

– Сећамо их се и одајемо им пошту као великим јунцима који нису размишљали ни о чему осим да одбране земљу и народ. Остаје нам да чувамо слободу и не допустимо да је било ко угрози, те да не заборавимо њихову жртву – закључио је Младеновић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Сећамо се жртава и велике победе у Првом светском рату

Следећа вест

Градоначелник Радојичић честитао Дан примирја: Никада нећемо заборавити наше ослободиоце, Србија остаје на путу слободарских идеала

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *