Весић: Сећамо се жртава и велике победе у Првом светском рату

Нема коментара Share:

11.11.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић, у име Града Београда, положио је данас венац на Француском војничком гробљу поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Током церемоније којом се одаје почаст страдалима у Великом рату, венце су положили и представници амбасада Француске, Русије, САД, Мађарске, Белгије, Немачке, Чешке, Аустралије, Аустрије, Канаде и Румуније, као и представници удружења грађана, представници Војске Србије и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић.  

Весић је овом приликом пожелео добродошлицу новоименованом француском амбасадору Пјеру Кошару, коме је данас први и званични дан на функцији. 

– Сигуран сам де ће у његовом мандату односи Србије и Француске бити још бољи. Надам се да ће Београд наставити сарадњу са Француском, јер последњих десет година односи Француске и Србије су се вратили на ниво пре Првог светског рата и веома смо поносни због тога. Срећан сам јер поново имамо односе какве наша два народа заслужују – објаснио је Весић. 

Он је подсетио да је у Првом светском рату, где су заједно ратовале Француска и Србија, Србија изгубила скоро милион и 300 хиљада становника.

– Изгубили смо 28 посто укупног становништва, односно више од 60 одсто мушке популације. Такву жртву није поднела ни једна земља у Првом светском рату и зато се са поносном сећамо наших јунака који су донели слободу 1918. године. Те слободе не би било да није било помоћи Француске, која је послала своје бродове по измучену српску војску која је 1915. године стигла на обале Албаније –рекао је Весић. 

Подсетио је да су француски војници са српским пробили Солунски фронт и ослободили Србију, а после тога је дошло и до капитулације Немачке.

– Наше пријатељство извојевано је крвљу у Првом светском рату где смо ратовали раме уз раме. Из тог разлога односи Француске и Србије никада не могу бити обични односи између два народа, јер су то односи између два братска народа која су своје пријатељство запечатила у Првом светском рату. Са поносом се сећамо француских хероја који су сахрањени овде и који су дали своје животе за слободу Србије. Сећање на њих, као и на српске хероје јесте највећи залог пријатељства ова два народа које данас успешно афирмишу председник Александар Вучић и Емануел Макрон – рекао је Весић.

Амбасадор Француске амбасаде Пјер Кошар захвалио је свима који су се борили за Француску и са Француском од 1914. до 1918. године.

– Почаствован сам јер почињем моју мисију 11. новембра, који представља темељ на коме је изграђено пријатељство наша два народа. Овде мислим и на позитивне моменте, а то су долазак српске деце која су се школовала у Француској и након тога се вратила овде. Делимо сећање, али и вредности. Срећан сам јер сам имао прилику да данас будем заједно са Гораном Весићем, о чијем раду сам имао доста да чујем – рекао је Кошар и захвалио председнику Вучићу на јучерашњем пријему.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Караван зимнице” на пијаци „Скадарлија”

Следећа вест

Положени венци на Спомен-костурницу руских војника страдалих у Првом светском рату

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *