Успешан састанак Града Београда и немачке привредне делегације

Нема коментара Share:

12.11.2021.
Представници Града Београда – градских секретаријата и градских комуналних предузећа одржали су данас састанак са немачком привредном делегацијом, с циљем сарадње у индустрији управљања рециклажним отпадом.

Састанку у Старом двору присуствовали су в. д. подсекретара за инспекцијске послове Срђан Зораја, подсекретарка за заштиту животне средине Јасмина Маџгаљ, те представници ЈКП „Градска чистоћа, „Зеленило – Београд” и ЈП „Београд-пут”.

– Имали смо част да угостимо представнике немачког Савезног министарства за економска питања и енергетику, представнике компанија „Goduni International” и „ReTech”, као и десетак немачких корпорација које су заинтересоване за улагање, производњу и умрежавање у Србији – нагласио је подсекретар Срђан Зораја.

Он је истакао да је битна тема састанка била заштита животне средине, с посебним освртом на индустрију управљања отпадом и рециклаже.

– Представници надлежних градских служби и јавних комуналних предузећа имали су конструктивни разговор с немачком делегацијом. Размењена су мишљења о општем значају саме индустрије, њиховим искуствима, као и о развојним шансама – навео је Зораја.

Подвукао је да је посебна пажња састанка била усмерена на циркуларну економију јер чува животну средину, штеди ресурсе и смањује количину отпада.

– Са становишта циркуларне економије града Београда треба истаћи да нова санитарна депонија у Винчи предвиђа управљање отпадом, његово одлагање по мери европских стандарда, с чиме су се сложили и представници немачке привредне делегације – указао је Зораја.

Он је прецизирао да ће се прерађени отпад из Винче користити за производњу електричне и топлотне енергије.

– Годишњи капацитет постројења 340.000 тона отпада, док ће капацитет постројења за третман грађевинског отпада бити минимум 100.000 тона. Производ третмана грађевинског отпада користиће се и даље у грађевинарству, пре свега у изградњи путева – прецизирао је Зораја за Беоинфо.

Говорило се, како је рекао, и о ресору екологије и заштите животне средине.

– Екологија и заштита животне средине спадају међу приоритете Града Београда, који задњих година у ту област улаже велика средства – закључио је Зораја и захвалио немачкој делегацији на конструктивном разговору.

Немачка делегација ће у току дана посетити депонију Винча, док је централни догађај, 10. новембра, била Немачко-српска конференција на тему развоја технологија у области управљања отпадом и рециклаже. Циљ конференције је већа сарадња немачких и српских компанија у поменутој области, истакли су организатори.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Успостављена линија 309Л

Следећа вест

Уплата четвртог квартала годишњег пореза на имовину за 2021. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *