Весић: Град Београд покренуо бесплатне школе спорта за ученике у 12 општина

Нема коментара Share:

12.11.2021.
После поделе скоро 70.000 бесплатних таблета ђацима од трећег до шестог разреда осмолетки, као и субвенционисаних уџбеника за најмлађе београдске основце (први и други разред), Град Београд је покренуо и бесплатне школе спорта за ученике 12 општина, истакао је заменик градоначелника Горан Весић у тексту под називом „За ђаке џабе и рекреација и дигитализација” за данашњи „Блиц”.

Тренинзи су намењени ђацима од првог до четвртог разреда, а биће доступни све до краја следеће школске године.

Програм обухвата 12 општина, 125 основних школа, а за скоро 70.000 дечака и девојчица часове спорта држаће 96 наставника физичког васпитања и 110 студената ДИФ-а. Ђаци на општинама Стари град, Савски венац, Врачар, Звездара, Вождовац, Палилула, Раковица, Чукарица, Обреновац, Сопот, Барајево и Земун могу да изаберу између осам спортова: кошарка, фудбал, одбојка, рукомет, ритмичка гимнастика, плес, џудо и атлетика.

Бесплатна школа спорта реализује се у сарадњи Секретаријата за спорт и омладину, Града Београда и Министарства омладине и спорта, као и захваљујући логистичкој подршци градских општина и стручној подршци студената Факултета спорта и физичког васпитања и професора.

Поред учења спортских вештина, развоја моторичких способности, развоја здравља, задовољења потреба за игром и кретањем, акценат ће бити и на учењу деце основним социолошким вештинама, односно разумевање односа између учитеља спорта и ученика, између самих ученика, као и односа према успеху и неуспеху.

Информације о почетку, сатници и месту одржавања часова спортова родитељи могу добити од учитеља који су задужени за реализацију наставно-спортских садржаја у школи коју похађа њихово дете.

– Желимо тој деци да омогућимо бесплатне школе спорта. Тренутно је највише пријава за плес и борилачке вештине. Деца ће се пријављивати у школама, а ми смо обезбедили новац за наставнике који ће добијати 1.500 динара по часу. Часове ће држати студенти и професори ДИФ-а, који су уједно и направили програме. Термини су често између две школске смене како наставници не би имали додатни долазак у школу. На тај начин смо, примера ради, породици са двоје деце уштедели сигурно између 30 и 50 евра на месечном нивоу. Желимо да сва деца имају прилику да се баве спортом и да не зависе од тога да ли родитељи имају или немају новац. Спорт мора да буде доступан сваком детету и због тога ће деца два пута недељно похађати бесплатне школе спорта. Да ли ће неко дете после тога наставити да тренира у неком клубу и колико ће развити свој таленат, потпуно је друго питање. Од јануара ће овај програм бити доступан и у преосталих пет општина – рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

А пре него што су стартовале школице спорта, почетком школске године, реализована је акција која је обухватила поделу бесплатних таблета за учење за 67.592 ученика од трећег до шестог разреда основних школа у Београду. Уз таблет ученици су добили и бесплатне дигиталне уџбенике, као и бесплатну картицу за интернет.

Таблети служе само у едукативне сврхе, а то значи да преко њега може да се приступа само оним садржајима, односно, веб адресама које је одобрило Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Таблет је осигуран од физичких оштећења и крађе три године, колико траје и фабричка гаранција.

Коначно, за оне најмлађе основце који ће тек „заронити” у свет модерних технологија, за ђаке првог и другог разреда основних школа, обезбеђени су бесплатни основни уџбеници за предмете математика, српски језик, свет око нас и страни језик, и то у висини до 6.000 динара, подсећа овај лист.

Да су ове акције дале одличне резултате, сведоци истраживање које је спровела једна реномирана агенција, у које је „Блиц” имао увид, где је скоро две трећине Београђана рекло да је чуло и подржало идеју, мада је било и оних који су само делимично упознати.

Ово истраживање анализирало је и пројекат покретне канцеларије Горана Весића, којом он сваког викенда обилази грађане престонице. Нешто више од 46 одсто истакло је да потпуно или делимично подржава пројекат, скоро 32 одсто је против њега, док остали или немају став или нису за акцију ни чули, преноси „Блиц”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Вeсић: Зaхвaљуjући „сaдиши” у нoвeмбру већ прeсaђeнo 65 стaбaлa

Следећа вест

Успостављена линија 309Л

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *