Радојичић: Унапређење квалитета живота кроз здравију животну средину један је од кључних приоритета Београда

Нема коментара Share:

13.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да Град Београд озбиљно и одговорно приступа решавању еколошких питања и побољшању квалитета живота грађана у овој области, а да се то види и из буџетског фонда за заштиту животне средине Града Београда који је данас значајно већи  него што је био  2013. године.

– Опредељена средства за 2013. годину су била нешто виша од 370 милиона динара, док је у 2020. години било опредељено близу милијарду и 50 милиона динара. Ова средства опредељена су за  пројекте, програме и активности у области заштите животне средине и генерално осигуравају одрживост целог система заштите животне средине у Београду. Право грађана на здраву животну средину је приоритет Града Београда, који преко Секретаријата за заштиту животне средине спроводи бројне активности у циљу њеног унапређења, кроз планирање и доношење стратешких докумената и акционих планова- истакао је градоначелник Радојичић.

Kако је навео, неки од најзначајних стратешких докумената који недвосмислено указују на озбиљан приступ решавању проблема из ове области су Програм заштите животне средине, План квалитета ваздуха, Појединчани програми за праћење стања квалитета чинилаца животне средине као што су ваздух, вода, бука, земљшите, и радиоктивност.

– Свакако не смемо заборивити и закључен Уговор о јавно приватном партнерству у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада, изградњу сепаратних система за прихватање и пречишћавање комуналних отпадних вода у заштићеном природном добру „Авала“ чиме је заштићено 7 извора на Авали. Данас Београд има и преко 50 заштићених природних добара, попут  Бајфордове шуме, Великог ратног острва, Авале, Kосмаја, Миљаковачке шуме, Липовичке шуме, Kошутњака, Топчидерског парка и Звездарске шуме. Желимо да Београд буде један од најлепших „Зелених градова“ у Европи. Зато смо и израдили Акциони план за одрживе изворе енергије и климу (СЕЦАП), Акциони план за зелени град (ГЦАП) и Студију очувања природних шумских екосистема и њихове рестаурације у приобаљу Саве и Дунава- казао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је велики напредак направљен на пољу стратешког планирања побољшања квалитета ваздуха за наредних 10 година, те да је набавком нових мерних станица омогућено проширење локалне мреже мониторинга квалитета ваздуха са решењима запредикцију загађења.

Kако је истакао један од главних проблема, када су загађивачи ваздуха у питању, представљају индивидуална и градска ложишта.

– У циљу унапређења квалитета ваздуха и животне средине у Београду, а имајући у виду чињеницу да у урбаној зони града постоји велики број котларница које раде неефикасно, користећи еколошки неповољна горива Град Београд је преко ресорног Секретаријата 2012. године започео реализацију Програма гашења котларница. У претходном периоду урађено је гашење котларница и прикључење на дистрибутивни систем природног гаса или на систем даљинског грејања, у близу 20 основних и средњих школа и неколико вртића- нагласио је Радојичић.

Поред овога градоначелник је истакао унапређење мобилности у граду као један од водећих фактора у побољшању квалитета ваздуха и очувању животне средине.Kао најважније пројекте који се тичу мобилности апострофирао је изградњу метроа, али и повећање броја бициклистичких стаза.

„Изградња метроа ће значајно унапредити мобилност у Београду, смањити број возила на улицама и тако позитивно утицати на квалитет ваздуха. Ове године Град Београд купује 10 електричних аутобуса, а купио је и 100 аутобуса на гас. Линијски парк је само још један од пројеката који ће бити реализован у наредном периоду- рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је циљ да Београд постане пример добре праксе у очувању животне средине и борби против загађења, не само у Србији, већ и шире од тога.

– Изазови са којима се суочавамо по питању заштите животне средине су огромни и о томе би стално требало да говоримо. Ефекте климатских промена можемо свакодневно да видимо у медијима, али смо се много пута уверили да су стигле и у наш комшилук. Велики градови су засигурно најважнији део решења ових проблема и то је нешто што сви у Граду Београду препознају. Зато ће Град Београд дати све од себе да буде прави пример позитивног решења проблема заштите животне средине- закључио је први човек Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић у посети газдинству Перишић: Београд се окреће пољопривреди, издвајања 300 милиона динара

Следећа вест

Вeсић: Зaхвaљуjући „сaдиши” у нoвeмбру већ прeсaђeнo 65 стaбaлa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *