Весић у посети газдинству Перишић: Београд се окреће пољопривреди, издвајања 300 милиона динара

Нема коментара Share:

13.11.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас пољопривредно газдинство Перишић из Великог Села, једно од бројних у рубном делу Палилуле.

– Овај крај је драгуљ Београда јер читав град снабдева поврћем и за нас је веома значајан.  На нама је да им као држава помогнемо што више јако би своју производњу унапредили – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Скупштина града основала Секретаријат за пољопривреду, који ће званично почети с радом 1. јануара 2022. 

– За субвенције пољопривредницима следеће године планирано је око три стотине милиона динара, што је за око 150 милиона више него ове године – навео је Весић, подсећајући да је овај износ пре осам година био око дванаест милиона динара.

Субвенције града издвајају се за куповину механизације, за пластенике, пчеларство и друге области, а средства улаже и држава, подсетио је Весић. 

– Следеће године у свакој општини која има пољопривредно земљиште и људе који се баве пољопривредом биће направљена канцеларија намењена њима, у којој ће им запослени помагати у попуњавању пријава за конкурсе града, државе, Европске Уније. Та услуга биће за њих потпуно бесплатна – истакао је Весић.

На захтев Града, Министарство пољопривреде је продужило рок на десет година за изнајмљивање пољопривредног земљишта, што је раније било на свега годину дана. 

– Идеја нам је да сав новац од закупа пољопривредног земљишта искористимо за развој општине где се оно налази, на пример за атарске путеве, субвенције, заштиту од града и слично. Београд се окреће ка пољопривреди јер има око 250 хиљада хектара обрадиве површине и највећи је пољопривредни регион после Војводине. Дошло је време да она постане један од приоритета града – казао је Весић.

Град ће наставити да помаже пољопривреднике, поручио је том приликом заменик градоначелника.

Стефан Перишић, који има 28 година, планира да настави да се бави повртарством, као и читава његова породица. Он је захвалио заменику градоначелника на посети и подршци.

Ова шесточлана породица има земљиште са обрадивом површином од десет хектара, од чега је под пластеницима 46 ари.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Београд вечерас светли плавом бојом да нас све подсети на здравије навике и превенцију дијабетеса

Следећа вест

Радојичић: Унапређење квалитета живота кроз здравију животну средину један је од кључних приоритета Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *