Радојичић: Београд вечерас светли плавом бојом да нас све подсети на здравије навике и превенцију дијабетеса

Нема коментара Share:

14.11.2021.
Поводом 14. новембра, Светског дана борбе против дијабетеса, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је изјавио да ће вечерас симболи града, попут Бранковог и Моста на Ади, Палате Албанија и велике куполе Дома Народне скупштине бити осветљени плавом бојом.

Градоначелник је поручио да је у питању болест савременог доба од које је оболело највише становника  у великим градовима и нагласио да је превенција један од најважнијих облика борбе против ове болести. Он је додао да је управо то правац у којем активно морамо да делујемо.

– Данас је Светски дан борбе против дијабетеса, обележава га око 160 земаља света. Важно је да разумемо да је дијабетес болест савременог света, и да подижемо ниво свести код људи, како би превенцијом био смањен ризик од настајања ове болести. Посебно је забрињавајуће то што и деца све чешће имају проблем са дијабетесом. Kод деце, као и код одраслих, основни узрочници болести су лоша исхрана и недовољна физичка активност. Kао градоначелнику, али и дечијем хирургу, ово ми је посебно важно, јер морамо да делујемо на читаво друштво како би се стопа дијабетеса смањила – рекао је Радојичић.

Према подацима Светске здравствене организације, градоначелник је истакао да око 10 одсто становништва у великим градовима има проблем са овом болешћу.

– У Србији више од 700 хиљада људи има дијабетес, а сваки четврти живи у Београду. Више од 15 одсто људи  је гојазно. Зато се придружујемо обележавању овог дана који се ове године широм света обележава под слоганом „Ако не сада, када?“. Европски и светски градови су се удружили у борби против дијабетеса пројектом „Градови који мењају дијабетес”, а веома сам задовољан што им се  придружио и Београд кроз пројкат „Отвори плави круг“. Град Београд у савезу са породицом највећих  светских градова на овај начин води рачуна о урбаном развоју и дизању свести становништва о проблему дијабетеса.  Имамо саветовалишта за дијабетес у градским домовима здравља и спроводимо друштвено ангажоване кампање у којима мотивишемо људе да шетају, да се друже и буду физички активни. Kроз пројекат    „Градске стазе здравља“ повећавамо број стаза за шетање. Све је више и бициклистичких стаза у Београду, а циљ нам је да Београд буде један од најлепших „Зелених градова“ у Европи.  Желимо да се Београд развија тако да људи могу да остваре свој потпуни здравствени капацитет и буду што више физички активни – закључио је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Покретна канцеларија Горана Весића у обреновачким насељима Стублине и Трстеница

Следећа вест

Весић у посети газдинству Перишић: Београд се окреће пољопривреди, издвајања 300 милиона динара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *