Сарадња Београда и холандских компанија на пројекту „Зелени градови Србије”

Нема коментара Share:

15.11.2021.
Главни урбаниста Марко Стојчић и амбасадор Краљевине Холандије у Србији Јост Реинћес засадили су данас на платоу испред Старог двора лале у оквиру промоције пројекта „Зелени градови Србије”.

Стојчић је рекао да је ово симболични чин садње посебне врсте лала око дрвореда који већ постоји у парку, те да ће бити посађено 500 лала, што је донација чланица кластера „JUB Holland”.

– Дошли смо до неколико идеја како да имплементирамо знања и достигнућа Холандије и њихових компанија у озелењавању урбаних површина. То је један од три приоритета за Град Београд у смислу проширења зелених површина, пошумљавања и пажљивог сађења биљки које утичу на еко-систем Београда. Веома смо задовољни овом сарадњом и лако је сарађивати са холандским компанијама јер су оне откриле различита достигнућа у овој области – нагласио је Стојчић.

Договорили смо се, додао је, да сарађујемо са тим компанијама у тренутно најзначајнијем пројекту за Београд, изградњи и реконструкцији Линијског парка.

– Они ће нам дати идеје шта то од садржаја, пре свега зелене инфраструктуре, може да се нађе у парку како би максимизирали учинак свега тога на еко-систем Београда и како би грађани осим парка за рекреацију, шетњу, бициклирање и друго имали и виши квалитет ваздуха. То нам је дало идеју да наставимо Линијски парк даље у пределу Аде Хује, која ће након изградње парка постати урбана шума-парк. Тако да ће обод око централне градске зоне, коју чине Линијски парк и Ада Хуја, позитивно утицати на квалитет ваздуха, а и то су зоне у којима неће бити саобраћаја – нагласио је Стојчић.

Према његовим речима, све ово не би било могуће без сарадње са холандском амбасадом, јер не бисмо успели да сазнамо шта би све то требало да урадимо.

– Холандски градови су већ прошли кроз неке „дечје болести” и на овај начин нам олакшавају, тако да нећемо улазити у пројекте за које је већ неко схватио да је неоправдано. У наредне две до три године ефекти свега овога биће видљиви грађанима Београда и сигуран сам да ће ти резултати бити мерљиви – закључио је Стојчић.

Амбасадор Јост Реинћес је рекао да су климатске промене, загађење, погоршање квалитета ваздуха проблеми са којима се сви суочавамо, те да екстремни временски услови, топлотни таласи, суше, поплаве угрожавају животе.

– Веома је важно озелењавање урбаних предела који су и пријатни за око. „Зелени градови” доприносе смањењу емисије гасова стаклене баште, смањењу температуре лети, бољем квалитету ваздуха, олакшава се управљање водама, подржава биодиверзитет и смањује се бука, чиме се стварају бољи услови за живот. Влада и градови Србије, као и Београд, свесни су предности и имају амбициозне циљеве да унапреде урбано зеленило и до 2025. најмање четвртина урбаних простора у овим градовима требало би да буде зелена – нагласио је амбасадор.

Према његовим речима, да би се постигли ови циљеви, озелењавање мора бити саставни део урбаног развоја. То значи, додао је, да зеленило заузима централну позицију у процесима планирања и буџетирања великих пројеката.

– Да би помогли у зеленој трансформацији урбаних подручја у Србији, холандски јавни и приватни сектор су удружили снаге и успоставили Партнерство за зелене градове, које данас званично покрећемо. Конзорцијум приватних компанија је веома искусан и нуди одржива и иновативна решења за зеленије градове. На пример, прикупљање воде на зеленим, плавим крововима, развијање дизајна специфичног за кишницу. Амбасада НЛ и партнери из конзорцијума радо деле наше знање и искуство како бисмо градове Србије учинили још погоднијим, одрживијим и лепшим. Хајде да заједно радимо на тим циљевима – поручио је Јост Реинћес.

Циљ пројекта „Зелени градови Србије” промовишу урбано зеленило и пејзажну архитектуру, као и позитивни учинак зеленила на смањење утицаја климатских промена у урбаним срединама и значају који овакве активности имају за становнике урбаних средина.

Пројекат се у Србији спроводи од децембра 2020. до децембра 2023. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић угостио делегацију из Руске Федерације и најавио конкретизацију потписаног Споразума о сарадњи Београда и Санкт Петербурга

Следећа вест

Весић: У новембру почиње изградња метроа,промењена траса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *