Градоначелник Радојичић угостио делегацију из Руске Федерације и најавио конкретизацију потписаног Споразума о сарадњи Београда и Санкт Петербурга

Нема коментара Share:

18.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко одржали су данас састанак у Старом двору.

Састанку су присуствовали заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, секретарка Секретаријата за информисање Мирјана Павичић, секретар Секретаријата за културу Иван Карл, секретар Секретаријата за образовање и дечју заштиту Славко Гак, као и представници делегације Руске Федерације.

Градоначелник Радојичић је након састанка изразио велику захвалност руској делегацији на посети, прецизирајући теме веома конструктивних разговора и активности током протекла два дана.

– Догађаји су били веома разноврсни, изузетно значајни за два народа и два града. Такође, одржано је и много радних састанака са конкретним договорима које ћемо спроводити у дело заједно – рекао је Радојичић.

Он је у име свих Београђана још једном захвалио градоначелнику Беглову за све што чини у интересу Београда, Санкт Петербурга и њиховог „заједничког пријатељства”.

Градоначелник Радојичић је подсетио на синоћни концерт, одржаном у Народном позоришту, који је Санкт Петербург поклонио Београђанима под називом „Санкт Петербург у Београду”, и осврнуо се на позитивна искуства боравка делегације Града Београда у Санкт Петербургу у септембру ове године.

– У септембру смо у Санкт Петербургу потписали и Споразум о сарадњи између два града, тако да сада крећемо у конкретну реализацију различитих сегмената тог споразума, што је и најважнија тема наших сусрета. Осим овога, обе посете биле су посвећене и осамстогодишњици рођења Александра Невског и постављању бисте овог руског светитеља у оба града. Поменућу само неке области реализације потписаног споразума: размена најбољих ђака основних и средњих школа, њихово предстојеће упознавање и дружење, затим размена у области културе, на првом месту позоришних трупа и представа, као и музејских поставки. Ту је и сарадња у области туризма и пољопривреде. Наравно, када разговарају градоначелници великих градова са својим тимовима, комуналне теме су увек актуелне и једна од њих је била третман отпадних вода у Санкт Петербургу, јер знамо да је тамо постигнут значајан успех у тој области, односно да се више од 90 одсто отпадних вода у Санкт Петербургу успешно прерађује. У том сегменту желимо да се угледамо на њихов успех и сазнамо више из њиховог искуства. Привредна сарадња је такође незаобилазна тема, те смо се договорили да прво разговарају чланови наших тимова, па да онда даље разрадимо реализацију привредних пројеката. Договорено је формирање радних група које ће радити на реализацији како потписаног споразума тако и на конкретизацији идеја са данашњег састанка – казао је Радојичић.

Градоначелник је поновио да су односи између два народа веома добри, а са тиме су се сви сложили.

– То је постигнуто мудром политиком оба председника, Владимира Владимировича Путина и Александра Вучића. Та сарадња достиже завидан ниво и верујемо да ће у будућности још више напредовати. Главни закључак јесте да све што радимо треба да буде у функцији оснаживања пријатељства и братских односа који трају вековима, али за које желимо да буду још бољи између наших народа и наша два града – казао је градоначелник Београда.

Суштина сваког одржаног састанка, поручио је градоначелник Београда, јесте да се у будућности приближе грађани оба града, али и да се приближе породични бизниси и оствари сарадња између малих и средњих предузећа.

Александар Беглов је захвалио градоначелнику Београда и Београђанима на добродошлици. Истакао је да су током ове посете направљени конкретни кораци у сарадњи. Подсетио је да су два града од септембра постали градови партнери с јасном мапом пута.

Најавио је конкретизацију будуће сарадње и додао да је реч о практичним корацима који нису, како је рекао, само речи на папиру.

– Сигуран сам да ће наши тимови ускоро постићи конкретне резултате и да ће се сарадња Града Београда и Града Санкт Петербурга наставити и да ће бити успешна. Председници Руске Федерације и Србије су пријатељи, наши патријарси имају братске односе, а још једна тачка је добра сарадња градоначелника Београда и Санкт Петербурга – закључио је Беглов.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Наука, технологија и дигитална економија су наша будућност

Следећа вест

Сарадња Београда и холандских компанија на пројекту „Зелени градови Србије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *