Концерт „Мелодија једног пријатељства” спојио Београд и Рим

Нема коментара Share:

20.11.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић обратио се синоћ званицама у Скупштини града током директног видео-преноса концерта „Мелодија једног пријатељства”, који је емитован уживо из Рима. Музичко вече имало је за основну идеју да споји две пријатељске културе, српску и италијанску, и два града, Београд и Рим, а „мост” који нас је повезао захваљујући модерној технологији били су музичка и ликовна уметност. Гостима су се представили виолиниста Илија Маринковић и пијанисткиња Наташа Вељковић.

Организатори манифестације су Амбасада Србије у Риму, Oмладинско позориште „Дадов” и Конфиндустрија Србија, а уз подршку Амбасаде Италије у Београду, Града Београда, Банке Интеса, Банке Интеса Санпаоло и бројних привредних партнера.

Младеновић је најпре гостима у име Града Београда пожелео добродошлицу и захвалио свима на организацији овог јединственог догађаја.

– Град Београд на овај начин пружа подршку културној сарадњи између два града и две земље. Београд је увек спреман да културом и уметношћу повезује народе, а са италијанским народом та веза је изузетно јака – рекао је Младеновић.

Он је подсетио да се наш главни град некада звао Сингидунум и да је био део Римског царства, тако да веза и утицај постоје још из тог доба.

– Данас су наши народи у пријатељским, могло би се рећи и братским односима, а два града изузетно добро сарађују. Надам се да ћемо у наредном периоду имати прилике да угостимо италијанске уметнике, као што је то данас случај са нашим уметницима у Риму – истакао је Младеновић.

Уживо из Рима гостима су се обратили и Горан Алексић, амбасадор Србије у Италији, и директор престижног италијанског конзерваторијума „Санта Чечилија” Роберто Ђулијанији, док су се из Београда обратили и председник Конфиндустрије Србија Патрицио Деи Тос и амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо. Поред бројних званица, како у Београду тако и у Риму, догађају је у име организатора присуствовао и директор „Дадова” Владимир Мијовић. 

Горан Алексић је том приликом указао да су ова два врхунска музичара амбасадори наше културе и наше земље у Италији. Италија је наш политички и економски партнер и један од најснажнијих заговорника уласка Србије у ЕУ, додао је Алексић. Он је потврдио да ће се наставити са организацијом догађаја попут овог, у духу пријатељства и даље сарадње.

Амбасадор Италије Ло Кашо је казао да је концерт завршница сусрета са италијанским предузетницима, који много чине на обогаћивању односа између две земље. Иницијатива је симбол пријатељства, снажног партнерства у економским и политичким односима, додао је он, и изразио уверење да ће везе у будућности надаље јачати. Потреба за музиком и уметношћу уопште нарочито је велика у условима пандемије, истакао је Ло Кашо. 

Концерт је био део већег пројекта „EUNIC Roma”. На поменутом конзерваторијуму студирају млади људи из 43 земље.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Покретна канцеларија Горана Весића решава проблеме грађана у новобеоградским блоковима 23 и 19а

Следећа вест

Весић: Постављањем прилазне рампе решен проблем суграђанке из Јајинаца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *