Весић: Данас почиње изградња београдског метроа после више од педесет година

Нема коментара Share:

22.11.2021.
Данас, када почне изградња београдског метроа, тачно је педесет година, 11 месеци и 18 дана како је метро први пут обећан 4. децембра 1970. године. Било је за ових пола века добрих и лоших времена, али никада нисмо имали политичку одлуку да се гради метро, снажну економију да плати изградњу, законске и урбанистичке предуслове и пројекат метроа. Сада све то имамо и то је одговор на питање зашто Београд данас добија метро, а није га имао од 1970. године, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи. 

Весић је подсетио да данас почиње изградња депоа на Макишком пољу, а да ће Београд до 2030. године добити две линије метроа дужине 42 километра са 43 станице, 223 километра БГ воза са 76 станица и 500 полазака дневно и 42,6 километара нове трамвајске мреже. 

– Ово је најважнији пројекат Београда у 21. веку и хвала председнику Вучићу који је разумео наше молбе да држава стане иза овог историјског подухвата. Две линије метроа коштаће око 4,6 милијарди евра, проширење БГ воза и нови трамваји око 1,5 милијарди, а то износи око пет годишњих буџета, па је јасно да ми сами не бисмо могли да финансирамо овакав пројекат у тако кратком року. Ово је „корак од седам миља”, највећи искорак у будућност Београда у 21. веку, и зато данас нема срећнијег човека од мене. Ово је подухват достојан Бранка Пешића и генерацијама ће се причати о томе – рекао је Горан Весић.

Он се осврнуо на оне који данас најављују протест због изградње метроа у Београду. 

– Метро имају стотине и стотине градова у свету и нигде и никада се није десило да се неко буни јер његов град добија метро. Могу да разумем да се не слажемо политички, да не делимо исту визију развоја града, разумем и право на протесте, али да има људи који желе да спрече изградњу метроа, заиста не могу да разумем – рекао је Весић. 

Он је додао да ће метро бити изграђен „за све Београђанке и Београђане, па и за оне који се данас буне” и да ће сви имати корист од изградње метроа. 

Весић је најавио да ће до краја ове године бити потписан међудржавни споразум између Србије и Руске Федерације о реконструкцији постојећих линија БГ воза, градске и приградске железнице и куповини нових трамваја. 

– Градиће се нове линије БГ воза према Сурчину и Обреновцу, а биће проширени и капацитети према Младеновцу и Лазаревцу. Спојићемо Панчево са Београдом, тако да ће становници свих приградских насеља Београда и Панчева имати воз до центра и назад у „шпицу” на 10, 12 и 15 минута и ван „шпица” на 45 минута. То ће потпуно променити живот тих људи и коначно ће приградске општине бити интегрисане са центром Београда. Не могу да разумем зашто опозиција то покушава да спречи – рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Дизајн викенд” на пијаци „Палилула”

Следећа вест

Ускоро отварање здравствене станице у Угриновцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *