Дневни боравак у Шекспировој добио сензорну собу

Нема коментара Share:

23.11.2021.
Корисницима дневног боравка у Шекспировој улици од данас је на располагању нова сензорна соба. Ова соба је интерактивна, с одговарајућом опремом која потпомаже стимулацију чула слуха, вида, додира и мириса. Погодна је за особе са аутизмом, сензорним оштећењима, физичким инвалидитетом, интелектуалним сметњама. Сензорна соба постоји у укупно девет објеката дневних боравака за децу и омладину са сметњама у развоју – Шекспирова, Диљска, Сунце, Борска, Корнелије Странковић, Лазаревац, Сопот, Стари град и Предах смештај. 

Предметним радовима у сензорној соби зидови и подови су обложени меканим облогама, струњачама и јастуцима и постављене су све неопходне инсталације за несметано функционисање сензорне собе као целине. У овој соби се спроводи третман сензорне интеграције, стимулисање чула, чиме се доприноси развоју сензорних функција, релаксацији, ослобађању напетости. Третман се спроводи индивидуално, креира се атмосфера која је потпуно безбедна, која нуди сигурност и опуштање. Корисник се полако уводи у рад, израђује се програм, одређује дужина третмана и динамика рада према потребама корисника и са специфичним циљевима. Програмске активности услуге дневног боравка реализују се у складу са карактеристикама и проценом потреба корисника.

– С посебном пажњом Град прати и унапређује развој система социјалне заштите. Подршка рањивим социјалним групама, као што су особе са сметњама у развоју, снажна је и континуирана. На територији града, на 15 локација Центар пружа услугу дневног боравка којом је обухваћено више од 600 корисника. Настојимо да време које наши корисници проводе у дневним боравцима учинимо што пријатнијим и да им унапредимо квалитет живота помоћу одржавања и развијања социјалних, психолошких и физичких функција и вештина. У складу с тим смо омогућили да се у оквиру објеката у којима се пружа услуга дневног боравка налази и сензорна соба. Радови на формирању сензорне собе у постојећем објекту Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју „Шекспирова” су извршени у протеклих месец дана, а за наведене намене је издвојено  скоро два милиона динара. У овом дневном боравку у Шекспировој уписано је више од сто корисника – рекла је Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Нови кров за ОШ „Марко Орешковић”

Следећа вест

„Соколска ревија плеса и акробатике”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *