Изложба „Велике љубави Мађара и Срба” на Тргу републике

Нема коментара Share:

23.11.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић отворио је данас на Тргу републике изложбу „Велике љубави Мађара и Срба”. У организацији београдског огранка Националног савета мађарске националне мањине, на пет двојезичних паноа приказани су познати парови из мађарског и српског народа током историје. Отварању изложбе присуствовали су секретар за културу Иван Карл, народни посланик Балинт Пастор, члан Извршног одбора Савета мађарске националне мањине Чаба Пашко, председник београдског одбора Савеза војвођанских Мађара Небојша Марјановић, као и руководилац београдске канцеларије Мађарске организације за промоцију извоза (ХЕПА) Владимир Пецић. Аутор изложбе је професор историје Мате Ађански, а извршни продуцент Омладинско позориште „Дадов”.

Отварајући изложбу, Горан Весић је истакао да је ово прилика да још боље упознамо једни друге и нашу заједничку историју.

– Наше историје су толико заједничке и толико повезане да из њих можемо пуно да научимо. Са поносом могу да кажем да ће у наредном периоду Град Београд дати улицу једној од јунакиња ове изложбе, кнегињи Јулији, те да ће и та историјска неправда бити исправљена. Ово је прилика и да се подсетимо заједничке прошлости и тако гледамо у будућност, јер добро сарађујемо, живимо једни са другима у овом делу Европе, помажемо једни друге и на тај начин напредујемо – рекао је Весић, захваливши притом Савезу војвођанских Мађара на иницијативи и изразивши наду да је ово тек почетак обележавања добрих односа Мађара и Срба.

Председник београдског одбора Савеза војвођанских Мађара Небојша Марјановић је подсетио да је ова изложба требало испрва да буде постављена у оквиру Ноћи музеја, али да је та идеја напуштена после избијања пандемије ковид инфекције.

–  Захваљујући Граду Београду и Горану Весићу успели смо врло брзо поново да припремимо ову изложбу. Захвални смо што је изложба постављена у центру града и што ће посетиоцима бити видљива неколико дана. Овом изложбом обележавамо и десет година рада у Београду, желећи да развијамо мађарско-српско пријатељство – рекао је Марјановић, захваливши Националном савету мађарске националне мањине, „Дадову” и организацији „ХЕПА” на сарадњи.

Скупу су се обратили и руководилац београдске канцеларије Мађарске организације за промоцију извоза (ХЕПА) Владимир Пецић и члан Извршног одбора Савета мађарске националне мањине Чаба Пашко, који су указали на историјске и културне везе два народа.

Изложбом су на пет паноа представљене романтичне и брачне везе српског краља Драгутина и Катарине Арпадовић, краља Милутина и Јелисавете Арпадовић, Кнеза Михаила Обреновића и Јулије Хуњади, краља Беле Другог и српске принцезе Јелене, као и Јована Дучића и једне од угарских грофица.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Литерарно вече и изложба „Лекар мора да има душу”

Следећа вест

Радојичић и Беглов присуствовали манифестацији „Санкт Петербург у Београду”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *