Посађена нова стабла у Звездарској шуми

Нема коментара Share:

24.11.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић учествовао је данас у сађењу 50 садница нових стабала у Звездарској шуми. У акцији садње учествовали су амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри, шефица представништва УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели, комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић, радници ЈКП „Зеленило – Београд”, представници Невладине организације „Посади свој хлад”, волонтери Уједињених нација и тражиоци азила у нашој земљи.

Младеновић је заједно са гостима посадио стабло ликвидамбре, врсте неинвазивног и веома декоративног стабла које потиче из Америке и специфично је по томе што током године седам пута промени боју листа.

Он је подсетио да су чланови организације „Посади свој хлад” до данас засадили више од 50.000 стабала у Србији и Београду и захвалио њеним члановима на активизму у заштити животне средине.

– Надам се да ће наши нови становници осетити гостопримство града Београда а небо изнад себе гледати као своје. Претходних година цео свет је био суочен са новим мигрантским кризама, избеглицама које су се из разних делова света кретале према новом и бољем животу. Наша земља и Београд су били пролазна станица мада су неки од њих и остали са нама, студирају, преузимају одређене послове и постају саставни део нашег друштва. Наша историја се суочавала са разним миграцијама и избеглиштвима, знамо колико је тешко напустити свој дом и доћи у туђину. Верујем да им је наша топлина помогла да нађу нови дом и боље сутра а да ће данашњи чин садње и симболична порука новог живота бити добра порука за оне који данас нису у својим домовима, уз позив за оне који их примају да им отворе своје срце, пруже подршку и тако олакшају избеглицама оно што у овим тренуцима проживљавају – рекао је Младеновић.

Амбасадор САД-а Ентони Годфри је подсетио да је учествовао у више еколошких акција на територији Србије и Београда и изразио подршку САД-а напорима УНХЦР-а да заштити права и добробитиизбеглица и тражилаца азила широм света.

– Важно је да будемо свесни храбрости и уздржљивости сваког појединца који је морао да напусти свој дом. Они храбро почињу нови живот, уче нови језик, адаптирају се и са собом доносе вештине, знања и жељу да допринесу својој новој домовини. Са нама је данас неколико људи којима је Србија нови дом, чине је бољом, а данас и зеленијом, а то је пут којим и други треба да иду. Желим да захвалим народу и Влади Србије што су оправдали репутацију Србије као гостопримљиве земље у коју су сви добродошли – рекао је амбасадор Годфри.

Шефица Представништва УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели рекла је да је свако стабло које су избеглице данас посадиле симбол новог почетка за људе који су морали да напусте своје домове.

– Њихова активна интеграција у друштво је веома важна и захвални смо свима који им пружају добродошлицу. Нека данашња акција буде само један од симбола новог почетка јер се сви залажемо за зеленији и бољи свет – казала је Франческа Бонели.

Комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић подсетио је да на месту данашње Звездарске шуме до 1947. године није било стабала те да је свако стабло наменски посађено.

– Зато данас имамо ову дивну шуму. Дошло је време да је обогате и нове генерације. Људи који су прошли кроз ову земљу чистили су језера у Србији, садили стабла у разним градовима и то је добро јер данас Србија има преко 1,5 милиона амбасадора широм света који ће рећи да су прошли кроз нашу земљу и да је она земља добрих људи – истакао је Цуцић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Рaдojичић: Oдржaнa сeдницa Штaбa зa вaнрeднe ситуaциje пoвoдoм eксплoзиje у Лeштaнимa

Следећа вест

Почела обнова спортских терена у школама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *