Одржана вршњачка едукација о социјалној инклузији

Нема коментара Share:

26.11.2021.
Канцеларија за младе Града Београда, у сарадњи са Удружењем студената  са хендикепом, реализовала је активност едукативног карактера у оквиру промоције пројекта „Вршњачко менторство и омладински инклузивни тимови у локалној заједници – промотери социјалне инклузије у локалној заједници”.

Догађај је одржан у просторијама  Математичке гиманзије и трајао је два школска часа. У оквиру догађаја промовисана је социјална инклузија и повећање свести о особама са хендикепом.

Путем добро осмишљене презентације, ученице са хендикепом, које похађају средњу школу, приближиле су појам социјалне инклузије својим вршњацима. Поред тога, осмишљене активности подстакле су младе да се ангажују, да заједничким идејама и из сопствених права дођу до решења за све.

Презентација је обухватила све теме које су битне у едукацији младих, а све у циљу даљих заједничких исправних корака. Предавачи су сликовито примерима из живота приказали својим вршњацима са чиме се сусрећу сваког дана. Приближили су им и објаснили ко су особе са хендикепом, које су разлике између хендикепа и инвалидитета, као и изазове са којима се свакодневно сусрећу. 

Упознали су ученике са свим баријерама које постоје, попут архитектонских баријера, непотпуних закона, медијске неинформисаности, временске ограничености, као и са свим погрешним приступима особама са хендикепом. Такође, прошли су сву терминологију и бонтон, као и начине свакодневне комуникације са особама са хендикепом. 

Након свих добро обрађених тема приближили су им појам социјална инклузија и све моделе приступа хендикепу, као и која решења постоје. После теоријског дела, ученици су подељени у две групе, како би кроз практичан рад применили стечено знање. 

Активност је одрађена успешно, самим тим је циљ радионице испуњен, а то је да се на квалитетан начин приближи разлика између медицинског, саосећајног и социјалног модела.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почетак радова на уклањању сувих стабала

Следећа вест

Никодијевић: Ада Циганлија добила шездесет нових садница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *