Град Београд се активно бави пронаталитетном политиком

Нема коментара Share:

27.11.2021.
Градска секретарака за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да је основни предуслов за повећање наталитета подршка система. Поздравила је најављене мере председника Александра Вучића у тој области.

– Важан предуслов за повећање наталитета је материјални ефекат, али је најбитнија подршка система како би будуће мајке осетиле да нису саме и да о њима брину и држава и град. Зато су веома важне мере које је најавио председник Александар Вучић – указала је Станисављевићева за ТВ Хепи.

Она је подсетила да ће се помоћ државе за прво дете са 100.000 динара повећати на 300.000.

– Друга важна мера председника Републике Србије јесу подстицајне мере за младе парове и студенте, како би студинткиње које остану у другом стању могле да замрзну годину и буду ослобођене трошкова школовања. Трећа важна мера за очување нације и стабилност породице јесте решавање њиховог стамбеног питања, а такође на иницијативу председника Вучића – навела је ресорна секретарка.

Она је истакла да се Град Београд у последњих шест година активно бави пронаталитетном политиком.

– У урбаним срединама, какав је Београд, највећи изазов је био ускладити рад и родитељство. Држава се усвајањем и изменама закона изборила за такве мере како би будуће мајке биле заштићене код послодаваца – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је прецизирала да у граду Београду има 355.000 породица са децом. Од тог броја имамо 192.000 породица са једним дететом, са двоје деце је 137.000 породица, са троје деце 21.000, а са четворо и више деце 2.877 породица, навела је градска секретарка и додала да у Београду има око 100.000 самохраних родитеља.

Она је подсетила да свака породиља у Београду добија новчану помоћ. Град Београд је, како је прецизирала, само током 2021. године исплатио 379 милиона динара у те сврхе.

– Свака та помоћ се исплаћује на време. Такође смо све породиље ослободили административних трошкова око подношења захтева и све се пријаве поднесе електронским путем. Када су у питању давања, жена са трећим дететом добија од Града Београда једнократно 40.000 динара, а уколико је незапослена, тај износ је 70.000 динара – у складу са градском одлуком, док од државе прима милион и по динара у наредних 10 година, што је 12.000 динара сваког месеца – указала је Станисављевићева.

Град Београд, поред материјалне помоћи, сваке године унапређује корисничне услуге за будуће мајке, од патронажних сестара до планирања места у вртићима за њихову децу, истакла је ресорна секретарка.   

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Инспекција затворила градилиште у Гламочкој улици

Следећа вест

У плану отварање још једног клуба за стара лица на Новом Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *