Весић: Неће бити повећања пореза на имовину за 2022. годину

Нема коментара Share:

29.11.2021.
Одборници су на данашњој седници усвојили Одлуку о допуни Одлуке о висини стопе раста пореза на имовину, као и Одлуку о утврђивању просечне цене квадратног метра одговарајућих непокретности на територији града Београда за утврђивање пореза на имовину за 2022. годину. Заменик градоначелника Горан Весић је на данашњој седници Скупштине града подсетио да Град Београд има законску обавезу да сваке године, најкасније до 30. новембра, утврди Одлуку о висини стопа пореза на имовину, као и просечну цену квадратног метра некретнина. 

Весић је прецизирао да у другом члану ове одлуке јасно стоји да порез за 2022. годину неће бити повећаван обвезницима који не воде пословне књиге за некретнину истоветне површине иако је цена квадрата у Београду порасла просечно за шест одсто.  

– Дакле, упркос законској обавези да ускладимо висину пореза са порастом цена некретнина, додали смо овај члан како људи не би добили веће рачуне за порез. То смо урадили због пандемије и сматрали смо да је веома важно да не оптерећујемо грађане додатним трошковима. Број квадратних метара за чију је изградњу инвеститор добио дозволе од Града Београда пре десетак година је износио од 200 до 300 хиљада, док данас износи око милион и по. Повећан износ од наплате пореза суштински су нови квадрати који се граде. На тај начин се, наравно, у правом смеру развија економија. Очекује нас на наредној седници усвајање буџета, а већ имамо око 2.000 предлога за коришћење градског буџета које су послали грађани од тренутка када је нацрт буџета објављен на сајту Града Београда. Јавна расправа се завршава 8. децембра и тада ћемо објавити шта је од предлога грађана прихваћено – поручио је Весић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић отворио реконструисани боравак за децу и младе ометене у развоју на општини Стари град

Следећа вест

Весић најавио уређење такси-станица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *