Весић са француским амбасадором о инвестицијама и унапређењу сарадње

Нема коментара Share:

02.12.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се данас у Старом двору са новоизабраним амбасадором Републике Француске Пјером Кошаром. Они су разговарали о инвестицијама које Француска има у Београду, као и о доброј међудржавној економској сарадњи и унапређењу сарадње у области културе.

– Београд има веома тесне везе са Француском. Овај пут имамо чиме и да се похвалимо, јер су економски односи Србије и Француске на високом нивоу још од периода после Првог светског рата – истакао је Весић.

На данашњем радном састанку било је речи о инвестицијама Француске у Београду, односно компанијама које овде послују. 

– Говорили смо о аеродрому у Београду где се та инвестиција развија добрим током, а у питању је компанија „Ванси”, затим о метроу где учествује компанија „Алстом”, као и компанија „Ежис”. Било је речи и о томе да ће „Веолија”, једна од великих француских компанија, бити агресивнија на тржишту у Београду и да већ учествује у првој фази изградње фабрике за прераду отпадних вода заједно са кинеским партнерима. Ова компанија ће бити веома активна и у томе да се са њом ради и друга фаза. Такође, обавестили смо их колико фабрика за прераду отпадних вода градимо у Београду. Разговарали смо и о компанији RATP, која ће бити наш консултант приликом пројектовања станица јер је то велика француска компанија која учествује у управљању метроима по читавој Француској, а било је речи и о пословима компаније „Шнајдер” – појаснио је Весић.

Како је навео Весић, са амбасадором је разговарао и о интензивирању сарадње између Скадарлије и Монмартра, напоменувши да сваке године треба да се организују дани Скадарлије у Монмартру и обратно. 

– Разговарали смо о сарадњи између наших позоришта и већој промоцији београдског туризма у Француској. Сазнао сам од амбасадора да око 700 српских студената тренутно студира у Француској, као и то да је обавестио председника о једном новом пројекту који је покренула Влада Француске, „Студирај у Француској, а ради у Србији”. То значи да би они стипендирали студенте који би већ имали посао у Србији. Са француским амбасадором увек има много тема за разговор и срећан сам што је Француска и те како присутна у Србији. Ја лично мислим да би требало љубоморно да чувамо ово пријатељство – нагласио је Весић, који је амбасадору са поносом показао Легију части, која се налази у здању Старог двора, напоменувши да је Београд један од малобројних градова ван Француске који носи Легију части.

Весић је новом амбасадору Кошару пожелео добродошлицу и рекао му да је у Београду и лако и тешко бити француски амбасадор, појаснивши да је лако јер је он овде као код куће, а тешко јер иза себе има велику историју, многе започете пројекте, те да је тешко одржавати тако висок ниво сарадње. Сигуран сам, додао је он, да ће он у томе успети.

Састанку су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић и главни урбаниста Марко Стојчић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Изградњом метроа постајемо модерна европска престоница

Следећа вест

Весић: Градимо симултано две линије метроа, сви делови града биће саобраћајно повезани

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *