Град Београд системски помаже особама са инвалидитетом

Нема коментара Share:

03.12.2021.
Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, у Скупштини града одржана је трибина „Положај особа са инвалидитетом у друштву – дискриминација и запошљавање”. 

Скупу је председавао члан Градског већа Драгомир Петронијевић, који је истакао значај системског помагања у запошљавању особа са инвалидитетом. 

– Заједно са удружењима и надлежним градским секретаријатима успели смо у последњих неколико година да изградимо систем како бисмо континуирано помагали нашим суграђанима којима је помоћ најпотребнија. Препознали смо ИТ сектор као најбрже растући у свету, посебно у периоду пендемије вируса корона. Тренутно у Србији имамо 30.000 слободних радних места у тој индустрији и то је шанса за запошљавање особа са инвалидитетом – навео је Петронијевић.  

Истакао је да је суштина обезбедити особама са инвалидитетом приступачност јавним и приватним објектима и омогућити им несметано функционисање, као и могућност запослења. 

– Кренуло смо од наших градских предузећа, а данас грађевинске дозволе не могу да се добију ако нису испуњени стандарди за особе са инвалидитетом. Такође се трудимо да исти стандарди буду испуњени и на јавним површинама. На пример нови линијски парк, који треба да споји Бетон халу и Панчевачки мост, у потпуности ће бити прилагођен и овој популацији – навео је Петронијевић. 

Када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом, он је истакао да су знање, вештине и обуке кључне у том сегменту. 

– Наш посао је да субвенцијама, донацијама или инфраструктуром мотивишемо приватни сектор у запошљавању особа са инвалидитетом. Заједно рушимо баријере са циљем да наш град буде добро место за живот свих суграђана, као и будућих генерација – закључио је Петронијевић. 

Председница Удружења особа са инвалидитетом „Београд” Гордана Пушара захвалила је градском Секретаријату за социјалну заштиту, градским општинама и удружењима на подршци особама са инвалидитетом. Такође је захвалила и послодавцима који су запослили особе са инвалидитетом.

– Нама је потребна помоћ коју добијамо од надлежних секретаријата и министарстава, а посебно је важно да се особама са инвалидитетом омогући приступ образовању и запослењу. Успоставили смо сарадњу и са градским општинама и Националном службом за запошљавање – закључила је Пушара.

На трибини су учествовали представници градског Секертаријата за социјалну заштиту, Градског центра за социјално предузетништво и више организација и удружења који се баве особама са инвалидитетом и другим рањивим категоријама становништва. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град Београд за друштво једнаких шанси и без баријера

Следећа вест

Бесплатно одношење кабастог отпада за викенд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *