Град Београд за друштво једнаких шанси и без баријера

Нема коментара Share:

03.12.2021.
Процењује се да у свету 15 одсто особа има одређену врсту инвалидитета док је у Србији тај проценат између осам и десет одсто, подсетила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић приликом гостовања на ТВ Пинк.

Гостујући поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, Станисављевићева је истакла да се број особа са инвалидитетом у Србији процењује између 700 и 800 хиљада док у Београду живи око сто хиљада суграђана који имају неки облик инвалидитета.

– Инвалидитет може бити урођени или стечени, а на данашњи дан шаљемо поруку да смо сви једнаки и да желимо да се боримо против свих врста предрасуда или диксриминације када су у питању особе са инвалидитетом. Важно нам је да их људи прихвате, да разумеју да су то особе попут свих нас, да имају исте потребе као и ми, али да је приступ тим потребама код њих различит. Ми смо ту да им омогућимо једнак приступ и зато градимо друштво једнаких шанси и Београд без баријера – рекла је секретарка за социјалну заштиту.

Она је подсетила да је Град Београд ове године подржао 37 удружења путем којих  је 30.000 особа примило неку врсту помоћи.

– Ми не обележавамо само данашњи дан, већ целу недељу посвећујемо особама са инвалидитетом – укупно 15 удружења имаће своје активности. Највећ проблем je приступачност и зато смо пре шест година покренули акцију „Београд без баријера” у оквиру које смо обезбедили 600 рампи за стамбене зграде како би особе са инвалидитетом могле да излазе ван својих домова. Много смо урадили и када је у питању приступ здравственим, социјалним и образовним услугама, а велику прекретницу смо имали увођењем услуге личног пратиоца за децу са сметњама у развоју пре шест година. На данашњи дан их има 580, а до краја године биће их 600 – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је још једном подвукла чињеницу да смо сви једнаки и да морамо бити солидарни са особама са инвалидитетом.

– Порука данашњег и сваког другог дана мора бити да смо спремни да рушимо баријере, било да су оне физичке, емотивне или психичке, као и да прихватимо да су особе са инвалидитетом исте као и сви други, али да према њима морамо бити солидарни. Као секретар за социјалну заштиту могу да поручим да смо ми ту 365 дана у години за њих и да ћемо се у Граду Београду увек борити за права особа са инвалидитетом – поручила је Наташа Станисављевић.

Председница удружења „Маска” Наталија Лазић подсетила је да ће вечерас у 20 часова у Малом позоришту „Душко Радовић” бити одржана премијера представе о српским традицијама и обичајима коју играју особе са сметњама у развоју. Она је, позвавши публику да присуствује представи, истакла да ово позориште има уређен прилаз за особе са инвалидитетом, да је програм урађен у Брајевом писму и да ће у целом догађају учествовати и тумач за српски знаковни језик.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић и САНУ подносе иницијативу да Владан Ђорђевић, први српски хирург и истакнути градоначелник Београда, добије улицу и споменик у нашем главном граду

Следећа вест

Град Београд системски помаже особама са инвалидитетом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *