„Зеленило” препоручује куповину јелки са бусеном

Нема коментара Share:

06.12.2021.
Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” за новогодишње и божићне празнике има у понуди јелке са бусеном у својим расадницима који се налазе у Војводе Степе 405 и Марије Бурсаћ бб у Земуну, саопштено је из овог предузећа. 

У саопштењу се наводи да је цена јелке са бусеном у зависности од висине следећа: 

– јелка висине од 1,0 до 1,5 метара износи 2.000 динара,

– јелка висине од 2,5 до 3,0 метара износи 4.000 динара и

– јелка висине веће од 3,0 метра износи 5.000 динара.

„Зеленило” апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара.

После празника, суграђани могу да посаде јелку у својим двориштима, али морају да имају на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба да одаберу место за садњу. Такође, морају да воде рачуна да садницу не посаде сувише близу објекта или надземних инсталација. На овај начин продужава се живот четинара а, истовремено, сваки појединац који засади стабло после празника утиче на повећање броја стабала у граду, што је неопходно и корисно.

Како би се јелка што боље одржала током празника у собним условима, потребно је да се по могућству редовно орошава, односно прска водом и залива одстајалом водом собне температуре, као и да се одржава умерена влажност супстрата. Када прођу празници, дрво не треба да се одмах износи напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику или просторији која се не греје, а потом да се посади у одговарајућим условима. Садња се врши када земља није замрзнута, односно када је спољна температура изнад нуле.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Међународни дан волонтера обележен у Старом двору

Следећа вест

Весић: У Забрежју много урађено, настављамо са улагањем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *