Отворен други прихватни центар за лица без крова над главом

Нема коментара Share:

10.12.2021.
Прихватни центар за лица без крова над главом, други по реду, отворен је данас у насељу Медак у Београду, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Она је истакла да ће људи којима је потребна помоћ и подршка моћи да дођу у ову установу током дана. 

– Овде ће добити топао напитак, оброк и пакете одеће. Важно је да постоји овакав центар јер не желе сви људи који живе на улицама да прихвате услугу и могућност смештаја у институцију. Како не бисмо оставили људе без икакве помоћи, отворили смо ове прихватне центре, али да би се неко склонио са улице, мора да постоји сагласност те особе – рекла је Станисављевићева.

Она је нагласила да су током прошле године отворена три оваква прихватна центра, од којих је центар у Солунској улици радио током целе године.

– У том центру је пружена могућност купања и обављања хигијенских потреба. Преко осам хиљада различитих услуга је пружено. У наредном периоду ћемо у складу са потребама отворити и трећи прихватни центар у Београду. Данас је Међународни дан људских права и апелујем на наше суграђане да када виде лица на улици којима је потребна помоћ, не окрећу главу на другу страну. Могу да позову Центар за социјални рад, Комуналну милицију или Хитну помоћ ако је тој особи лоше, како би професионалци изашли на терен и пружили помоћ на лицу места – објаснила је Наташа Станисављевић.

Секретарка је подсетила да се привремени центри организују у сарадњи са Црвеним крстом „Београд”. 

– Уколико грађани желе да донирају, потребно је да позову Црвени крст како би сазнали шта је у том тренутку најпотребније. Време доласка за кориснике је од 12 до 14 сати јер им само преподневно радно време није одговарало, а у зависности од потребе радиће и током наредна два месеца – рекла је Наташа Станисављевић.

Секретар Црвеног крста „Врачар” Никола Прица је изјавио да је ово већ пета година да Црвени крст у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту организује ове привремене центре.

– Надам се да ће, као до сада, корисницима бити пријатно. Ово је место где могу да се угреју и добију храну. Ове године смо припремили, у сарадњи са колегама из Црвеног крста „Палилула”, информатор за лица без крова над главом. У њему су информације о томе где они могу да нађу храну, да се окупају, добију правну помоћ или гардеробу – рекао је Прица.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: На Дан људских права посађена још 63 стабла у знак сећања на нестале у прошлим ратовима

Следећа вест

Пријава за бесплатне новогодишње пакетиће

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *