Одржана седница Социјално-економског савета

Нема коментара Share:

13.12.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић одржао је данас редовну седницу Социјално-економског савета у Скупштини Београда.

Он је овом приликом изјавио да је ова седница састављена из три дела.

– Један део чине представници Града Београда, то јест локалне самоуправе, други део представници предузетника и послодаваца и у трећем делу су синдикати. До сада је овај савет имао различите предлоге и ка Граду Београду и ка другим институцијама, али и ка Социјално-економског савету на нивоу Републике. На данашњој седници разматрали смо финансијски план овог савета и план рада. Такође, представљен је и предлог буџета који је прошао јавну расправу. Требало би да га Градско веће ускоро предложи Скупштини. Скупштина града је увела правило да се предлози буџета разматрају, то јест да буду представљени на Социјално-економском савету, као и одлуке у вези са пореском политиком и таксама у Граду Београду за следећу годину. То је наишло на добар пријем код синдиката и послодаваца – рекао је Младеновић. 

Он је нагласио да је уведена пракса да се седнице Социјално-економског савета одржавају и ван центра града.

– Планирамо ове недеље да седницу одржимо у Општини Обреновац јер желимо да у приградским општинама разматрамо важне теме. Пуно је тема пролазило кроз овај савет и надам се да ћемо ову праксу наставити и убудуће, те да ћемо снажним дијалогом доћи до решења многих питања. Очекујемо да ће ове недеље Градско веће предложити одлуку о буџету па очекујемо почетком следеће недеље седницу, када је иначе редован термин за усвајање буџета. Била је јавна расправа и велики број предлога је стигао. Видећемо шта ће од њих моћи да се укључи у овај предлог буџета. Мислим да је ово добра пракса да се са грађанима формулишу најважнији планови – рекао је Младеновић. 

Он се осврнуо и на пројекат изградње метроа и додао да ће се овај пројекат највећим делом финансирати кредитним средствима.

– Ми имамо средства која су предвиђена за метро и тичу се пројектовања урбанистичких планова и припремних ствари које су кључне. Постоји у Секретаријату за јавни превоз одређен износ новца који се тиче и финансирања предузећа „Београдски метро воз” и одређених пројеката који се преко тог предузећа финансирају. Радови су већ отпочели и само насипање Макишког поља иде преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, као и припремање терена за почетак изградње депоа – казао је Младеновић.

Говорећи о Старом савском мосту, он је истакао да постоје одређене припремне радње које иду преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда. 

– Дошли смо до фазе да ће следеће године почети изградња. Овај пројекат је финансиран уз помоћ Владе Србије и кредитних средстава. Пројекат гондола неће бити реализован док се не заврше археолошка истраживања која су неопходна за припрему терена куда гондола треба да прође. Новац за овај пројекат је био обезбеђен пре три године заједно са Владом Републике Србије. Када се добије грађевинска дозвола и створе услови за почетак изградње, Град ће бити спреман да финансира овој део за изградњу гондоле – закључио је Младеновић.

Драган Тодоровић, председник Већа Савеза самосталних синдиката Београда, истакао је да је тема ове седнице усвајање плана рада за следећу годину, буџет Града, али и обилазак општине Обреновац у акцији обиласка рубних општина града.

– Социјално-економски савет је изузетно значајан у овим временима када имамо много подела у друштву. Без дијалога и договора све три стране – државе, послодавца и синдиката, нема добре ситуације у друштву. Имамо више криза на различитим местима и њих можемо решити само уз социјални дијалог ова три партнера, без тога тешко да ће нам бити добро – навео је Тодоровић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић на конференцији „The Economist”: Београд поносан на остварене резултате у овој години

Следећа вест

Радојичић са репрезентативним синдикатима потписао посебан колективни уговор, бољи услови за запослене у комуналној делатности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *