Радојичић: Три основна правца развоја Београда – екологија, дигитализација и улагања у младе

Нема коментара Share:

19.12.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је гостујући на „Welcome to Fun” радију у  емисији „Регион”, која се бави актуелним градским темама, капиталним пројектима и међународном сарадњом наше земље, истакао је значај Београда као инвестиционог центра Европе.

– Београд је један од водећих градова у региону, али и шире од тога када је реч о његовом инвестиционом потенцијалу. У Београду се свакодневно гради, што наши суграђани имају прилику и да виде, било да је реч о великим пројектима попут „Београда на води”, изградње београдског метроа, обилазнице око Београда или других радова на инфраструктури, изградњи школа, вртића. Ови пројекти ће значајно утицати на побољшање квалитета живота грађана, као и на мобилност у Београду – рекао је Радојичић.

Говорећи о међународној сарадњи Београда са кинеским партнерима, градоначелник је подсетио на историјски моменат 1980. године када је Београд са Пекингом потписао Уговор о пријатељској сарадњи. Он је истакао да је данас та сарадња још интензивнија, на задовољство обе стране, и то пре свега у областима иновација, инфраструктуре, екологије и привреде.

– Сарадња двеју држава се заснива на принципима пријатељства, међусобне солидарности и поштовања. Поред већ споменутог метроа, назначио бих важан заједнички пројекат из области екологије, а то је изградња фабрике „Велико село” за прераду отпадних вода која ће у потпуности заменити застарели систем одлагања отпадних вода. Као још један пример добре сарадње имамо и Пупинов мост, који је повезао две стране града, Земун и Борчу, и знатно олакшао функционисање саобраћаја у граду – нагласио је Радојичић.

Градоначелник је истакао три битна правца развоја Београда у будућности.

– Најпре, изградња и развој града морају бити усмерени ка екологији и заштити животне средине, те унапређивању услова и квалитета живота свих грађана. Посебно ми је важно као градоначелнику, али и дечијем хирургу да град прилагођавамо деци, њиховим потребама, расту и развоју. Осим тога, истакао бих важност развоја дигитализације и „смарт сити” концепта, као и дигиталне демократије у циљу бржег и сигурнијег обављања свакодневних активности грађана, те ефикаснијег рада градске управе. Сматрам да би требало да се омладина још више укључи у рад и функционисање Града Београда јер он само тако може бити по мери свих грађана – закључио је градоначелник Београда. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Сваки вртић у Београду добио јелку од заменика градоначелника

Следећа вест

Покретна канцеларија Горана Весића са грађанима Дудовице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *