Весић: Град Београд реконструисао фасаду зграде Привредног суда

Нема коментара Share:

20.12.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић и министарка правде Маја Поповић обишли су данас зграду Привредног суда на којој је комплетно рестаурирана фасада. Догађају су присуствовали и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директор ЈКП „Јавно осветљење” Александар Цинцар Попоски, председник Привредног суда Јован Јовановић и председница Привредног апелационог суда Јасминка Обућина.

Весић је рекао да је Град Београд финансирао обнову фасаде и јавну расвету, а Министарство правде обнову столарије. Град је, додао је, у обнову фасаде уложио 82 милиона динара и око 25 милиона динара у расвету.

– Ово је доказ како заједно можемо да радимо на побољшању услова запослених у правосуђу. Без обзира на то што надлежност није градска, суштински они раде посао на територији града Београда и за наше становнике. Када можемо, имамо обавезу да помогнемо да се обнове и судови. Сада реализујемо пројекат који је у вези са Прекршајним судом где ћемо обезбедити простор за извршења, и на томе радимо заједно – истакао је Весић и додао да ће Град увек бити спреман да се одазове позиву људи из правосуђа.

Према његовим речима, зграда Привредног суда је бисер архитектуре која ускоро пуни 200 година. Ми немамо много зграда које су старе два века, навео је Весић и додао да оне треба да се обнављају и чувају.

– Срећан сам што смо обновили ову зграду и тек сада људи који пролазе Улицом кнеза Милоша могу да виде колико је она лепа. То је доказ да обновом фасада, а обновили смо их преко 500 на територији града у последњих пет година, наш град чинимо лепшим – нагласио је Весић.

Весић је захвалио министарки правде, као и Привредном суду и Привредном апелационом суду на послу који су, како је рекао, заједно и успешно обавили.

Министарка Поповић захвалила је Горану Весићу, који је, како је навела, имао најзначајнију улогу и препознао значај реновирања фасаде објекта из 19. века, бисера наше архитектуре.

– Наставићемо даљу реконструкцију ове зграде, уз поштовање свих прописа који се односе на заштиту културних споменика. Урадићемо унутрашњу столарију, подове, санитарне чворове како би била на задовољство наших грађана, али и свих запослених – нагласила је министарка Поповић.

Према њеним речима, Министарство правде у овом тренутку реновира више од десет објеката и ради на великим грађевинама као што су управо завршена Палата правде у Крагујевцу, а раде се и пројекти за Крушевац и Ниш. Она је напоменула и то да нису у могућности да постигну све, али да је у помоћ прискочио Град Београд.

Председник Привредног суда Јован Јовановић је истакао да је ово јединствена прилика да локална самоуправа помаже реконструкцију правосудних институција.

– Има много правосудних зграда које су у лошем стању, тако да се не може све финансирати из републичког буџета. Град Београд уложио је знатна средства за сређивање ове зграде из половине 19. века – навео је Јовановић.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић захвалила је свима који су учествовали у овом комплексном пројекту „Реконструкција и рестаурација фасаде и крова зграде Привредног суда”. Овај објекат, захваљујући ЈКП „Јавно осветљење” добило је и декоративну расвету која ће вечерас бити укључена.

– Завод за заштиту споменика културе урадио је читав низ ствари како би се дошло до обнове саме зграде. На првом месту то је пројекат, а затим смо испратили све неопходне правне процедуре како бисмо стигли до извођења радова. Радили смо и конзерваторски надзор и на крају извођење радова – навела је она и додала да је, између осталог, урађено 50.000 квадратних метара уличних и дворишних фасада, те да је постављено 226 нових дрвених прозора. 

Према њеним речима, у овој згради се од 1880. године налазило Министарство грађевине, а Завод за заштиту споменика културе је утврђујући једну од својих целина овој згради дао велики значај и она је сада у оквиру просторно културно-историјске целине простор уз Улицу кнеза Милоша.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измена режима рада линија јавног превоза

Следећа вест

Сваки вртић у Београду добио јелку од заменика градоначелника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *